Home » Kansalaisten hyvinvointi ja osallisuus » Kirottu downshiftaus!

Kirottu downshiftaus!

Downshiftauksesta on tullut kirosana heille, joilla on erinomainen ja turvattu työpaikka. He haluavat, että kaikki tekevät paljon työtä ja kartuttavat siten hyvinvointivaltion yhteistä kassaa.

Minäkin haluaisin, että kaikki voisivat omalla työpanoksellaan osallistua hyvän, oikeudenmukaisen ja heikoimmistaan huolehtivan yhteiskunnan rakentamiseen. Digitaalinen ympäristö mahdollistaa yhä uudenlaisemmat tavat tehdä töitä… joten töihin siitä! Hus hus!

Mutta sitten luen lehtiä. Irtisanomisia siellä, lomautuksia täällä. Kukkulan kuningas Nokia näyttäisi siirtyvän pala palalta pois Suomesta jättäen taakseen vanan poispotkittuja osaajia. Eikö muuten ole kummallista, että kun Nokialta irtisanotaan niin puhutaan osaajista, muista firmoista potkut saavat työntekijät?

Mutta minne nämä ihmiset menevät töihin? Muutama signaali maailmalta. Ei nämä eivät ole signaaleja,nämä ovat suureen ääneen huutavia hälytystorvia, jotka Suomessakin kuultaisiin, jos otettaisiin pois ne vanutupot korvilta ja himmentäjät silmiltä.

Kuulkaa ja lukekaa siis:

  • FoxConn, maailman suurin kokoonpanotehdas korvaa työntekijät miljoonalla robotilla. Robotit eivät korvaa pelkästään yksinkertaisia kokoonpanotöitä tekeviä ihmisiä vaan tulevat tekemään myös korkeamman osaamisen tehtäviä. Luuletteko, että muut eivät seuraa perässä? Kaikki mikä voidaan robotisoida robotisoidaan.
  • Nerokkaan robottistrategian maissa robotisaatio on lisännyt työllistymistä, näin mm. Etelä-Koreassa, maailman robotti-intensiivisimmässä maassa. USA:ssa kerrotaan, että kehittyvän robotisaation ansiosta teollisuutta on alkanut palata maahan.
  • Palvelu- ja hoivarobottien kehitys on varsin pitkällä ja Eurooppa (ei Suomi, valitettavasti) on siinä yksi maailman johtavia alueita.

Listaa voisi jatkaa, mutta nyt tulee tärkeä asia:

Kansainvälisen robottiyhdistyksen puheenjohtaja Shinsuke Sakakibara ennakoi, että robottien työllistävä vaikutus jatkuu korkeintaan viisi vuotta. Sen jälkeen robotit alkavat viedä ihmisiltä töitä.

Meillä on viisi vuotta aikaa miettiä, miten yhteiskunnan tulonmuodostus järjestetään ja mitä ihmiset tekevät. Sitten työt alkavat siirtyä roboteille – kyllä, myös korkeampaa koulutusta vaativat työt.

Meillä on viisi vuotta aikaa!

Meillä on viisi vuotta aikaa tehdä ratkaiseva muutos katsantokannassa, asenteissa ja tavassa ymmärtää mikä on työtä ja miten kansalaisen pitäisi tässä maassa elää.

Meillä on viisi vuotta aikaa rakentaa talousmalli, joka todellisesti palvelee maata ja sen kansalaisia.

Meillä on viisi minuuttia aikaa ymmärtää ja todeta, että markkinatalous ei yksin riitä rakentamaan kilpailukykyä ja ihmisten hyvinvointia.

Meillä on viisi päivää aikaa hyväksyä, että meidän on siirryttävä hybriditalouteen, jossa vapaiden ihmisten vapaat valinnat ovat mukana yhteisen hyvinvoinnin rakentamisessa. Ja kyllä, siellä on mukana myös downshiftaus – omavaraistalous.

Meidän on hyväksyttävä ja arvostettava ihmisen valintoja rakentaa elämänsä siten kuin parhaaksi näkee. Meidän on arvostettava sitä, että ihminen pitää huolen itsestään ja perheestään pyytämättä varoja yhteiskunnan hupenevasta rahasäiliöstä. Omaehtoinen ja -vastuinen downshiftaus on miljoona kertaa parempi kuin työttömyys. Sitä paitsi downshiftaajat keksivät toimentulon lähteitä, joista koituu tuloa myös valtiolle.

BohoBusiness -kirjassa esittämässämme hybriditalousmallissa on neljä osaa: markkinatalous, omavaraistalous, vaihdantatalous ja luova talous. Uskomme, että tällaisen mallin pohjalta suomalainen hyvinvointiyhteiskunta voi uusiutua ja löytää uuden tavan kukoistaa. Mutta uudistuksiin ja toimiin täytyy ryhtyä nyt heti. Aikaa aloittamiseen on viisi sekuntia.

Minä toivon, että jokainen voisi toteuttaa unelmiaan. Jos joku haluaa rikastua, toivon, että hän onnistuu siinä. Jos joku haluaa kasvattaa biodynaamista lähiruokaa ja elää luonnonläheistä ja yksikertaista elämää niin toivon, että hänellä on siihen mahdollisuus. Toivon vielä, että emme kateudella ja syyllistämisellä pilaisi toistemme elämää – jokaisella meistä on taistelumme, monilla se on kova.

Ps. Kiina ei aio tyytyä siihen, että teollisuus lähtee muualle robotisaation perässä. Ennen robotisaatioon nihkeästi suhtautunut jättiläinen on liittynyt kansainvälisen robottijärjestöön ja seuraava suuri robottishow järjestetään juuri Kiinassa.

pps: Suomen välinpitämättömyyttä robotisaatiosta kuvaa sekin, että Suomi ei esiinny missään robottiraporteissa, ei ollut mukana kahdessa viimeksi järjestetyssä EU:n robottiviikossa, vaikka 21 muuta maata oli, eikä osallistu maaliskuussa järjestettävään robottifoorumiin Tanskassa. (Robottiviikko järjestetään myös Suomessa marraskuussa 2013, allekirjoittaneen aloitteesta).

ppps. Kun täällä kovalla äänellä huudetaan vanhanaikaisten telakoiden tukemisen perään, niin oppia voisi ottaa saksalaisista telakoista, jotka menestyvät innovaatiopanostusten ansiosta.

pppps. Ruotsissa on toiminut jo kahdeksan vuotta loistava robotisaationedistämiskonsepti Robotdalen. Kannattaa käydä tutustumassa www.robotdalen.se naapuri näyttäisi ajavan asiassa oikealta ohi ja vauhdilla.

Linkit:

http://www.ifr.org/

http://techland.time.com/2011/11/09/how-foxconns-million-machine-robot-kingdom-will-change-the-face-of-manufacturing/

http://www.nytimes.com/2012/12/10/opinion/krugman-robots-and-robber-barons.html?_r=0


2 Comments

  1. […] blogini jälkeen tuli kalabaliikkia omavaraistaloudesta. Katson siis asialliseksi selventää, mitä […]

  2. […] Ja teknologia levittäytyy yhä laajemmalle, kaikkialle – everywhere.  Tämä edellyttää lainsäädännön tarkastelua ja uudistusta. Se edellyttää arvokeskustelua siitä, mitä haluamme teknologialta ja minkälainen rooli sillä olisi ihmisen hyvinvoinnissa. Erityisesti päättäjien olisi viimeistään nyt alettava miettiä, miten teknologia vaikuttaa yhteiskunnan toimintaan ja rakenteisiin. […]

Leave a comment