Home » robotisaatio » Miksi Suomi kulkee vastavirtaan robotisaatiossa?

Miksi Suomi kulkee vastavirtaan robotisaatiossa?

Advertisements

Suomi on ollut yksi robotiikan kärkimaita, mutta suunta on muuttunut. Suomi kulkee ainoana robotiikan kärkimaista vastavirtaan, vain meillä robottien myynti laskee. Miksi?

Maailmalla robottimyynti on ennätystasolla, eniten myynti kasvaa Kiinassa – Kiina8 uutiskirjeen mukaan jopa 30% vuodessa, Etelä-Koreassa 21% (Robotics Business Review).  Maailmalla kasvu on n. 8% luokkaa. Kasvun odotetaan kiihtyvän palvelurobottien tullessa toden teolla markkinolle. Käyrän ennakoidaan kääntyvän eksponentiaaliseen kasvuun parin kolmen vuoden sisällä. Kehitys on todella vauhdikasta. On mahdollista, että Etelä-Korean hallituksen ennakoima 190mrd $ markkina vuonna 2020 on maltillinen arvio.

Robotiikan vallankumous on käynnistynyt, ei tänä vuonna, vaan jo aikaisemmin. Esimerkiksi Gartner Researchin johtaja Jackie Fenn kuvasi vuoden 2013 teemaa ”ihmisen ja koneen kehittyvän suhteen” teemaksi.  Onkin tärkeää tehdä ero klassisen robotiikan ja modernin robotiikan välillä. Moderni robotiikka on kyvykkyydeltään aivan toista luokkaa perinteisiin automaatteihin verrattuna.

Robotisaation valtavaa kasvua kuvastaa myös Robostox:n äskettäin julkaisema raportti, jossa todetaan muutoksen käynnistyneen ja ottavan (huolimatta jo nyt suuresta kasvusta) vasta alkuaskeleitaan, mutta jo lähivuosina tullaan näkemään, miten ”tämän päivän internetmiljardöörit antavat tietä automaatiomiljardööreille”.

Nasdaq –pörssi on perustanut robotiikkayhtiöille oman listan – Robostocksin, jonka odotetaan tuovan lähitulevaisuudessa suurimmat voitot. Edellä mainittu raportti jatkaa:

We are convinced the world is in the very early stages of a massive acceleration in the adoption of advanced robots in service and general industry applications.

Suomella on vielä mahdollisuus päästä mukaan kehitykseen ja erityisesti sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Mutta ei ole enää varaa odottaa – eikä missään tapauksessa voida enää kulkea vastavirtaan. Sillä jo nyt – juuri tällä hetkellä – on käynnissä kehitys, joka tarkoittaa, että kaikki mikä voidaan robotisoida robotisoidaan.

Akuutein kehitystarve on teollisuudella, joka on edelleen Suomen hyvinvoinnin tukiranka. Meidän on kiireesti saatava aikaan ohjelma, joka edistää suomalaisen teollisuuden robotisoitumista. Ohjelma on saatava aikaan siitä huolimatta, että pelkäämme työpaikkojen menetystä. Suomessa sijaitseva tehdas on joka tapauksessa kannaltamme parempi kuin jos se olisi Kiinassa. Ihminen luo arvoa, robotti tekee vaurautta.

Toinen tärkeä kehitystarve liittyy sote –sektoriin. Robottien avulla voidaan ratkaista sektorin suuria ongelmia samalla kun parannetaan ihmisten hyvinvointia, lisätään arvokkuutta ja mahdollisuuksia elää itsenäistä elämää – kaikki asioita, jotka kuuluvat hyvinvointivaltion keskeisiin lupauksiin. Robottien avulla valtio voi pitää kiinni hyvinvointilupauksistaan.

Helsingin kaupunki on yhdessä Työ- ja elinkeinoministeriön kanssa ottanut askeleen tilanteen parantamiseksi. Käynnissä on selvitystyö Suomen ensimmäisen ”Robottilaakson” perustamiseksi Helsinkiin. Suomen ensimmäinen ja maailman paras – sellainen siitä pitää tulla! Lisätietoja allekirjoittaneelta.

Lähde: Tekniikka ja talous, reportaasi 25.4.2014

Advertisements

6 Comments

 1. Minä en oikein jaksa uskoa, että Suomella olisi jotain mahdollisuuksia hypätä mukaan robotisaation kärkijoukkoon. Jos mahdollisuudet on tähänkin asti jätetty käyttämättä, niin miksi niihin nyt yhtäkkiä alettaisiin kiinnittämään jotain huomiota?

  • Jospa näillä kirjoituksilla olisi jotain vaikutusta? Ja ryhtyihän Helsingin kaupunki ja TEM sentään toimeen. On vahva usko, että asioita alkaa tapahtua.

   • Valitettavasti vain tuollaiset byrokraattien ja poliitikoiden käynnistämät selvitystyöt eivät yleensä johda mihinkään. Ja vaikka johtaisivatkin, siihen kestää vuosia eikä laadussa ole kehumista. Sen takia minulle tulikin niin pessimistinen fiilis tästä.

    Mikäli nyt olisi jo paljon yksityisiä firmoja robotisaation kimpussa ja hyvä pöhinä päällä, voitaisiin odottaa jotain konkreettisia tuloksia lähivuosina. Mutta jos ainoa, mitä on saatu aikaan, on byrokraattien käynnistämä selvitystyö… noh, ehkä tämä aihe kannattaa vaan unohtaa.

 2. No jos yhtään helpottaa niin aloite on minun ja tarve tullut todettua monessa erilaisessa piirissä. Jonkun pitää rahoittaa tällaiset selvitykset ja julkinen taho on silloin paras. Jos yhtään seurasit robottiviikkoa niin huomasit, että siinä oli paljon yksityisiä toimijoita ja yrityksiä mukana, he ovat myös nyt mukana ja jatkossa toivottavasti myös aktiivisia paitsi rahoittajia myös toimijoita.

  Toivottavasti ajatuksesi muuttuvat kannustaviksi, sitä tässä toden totta tarvitaan – robotisaation osalta epäkannustavuutta on ollut todella paljon. Olen iloinen, että Helsingin kaupunki ja TEM ovat uskaltaneet edelläkävijöiksi.

  • Pelkkä ajatusten kannustavuus ei riitä. Robotisaation kehityskulku on tyssännyt Suomessa rakenteellisiin ongelmiin, jotka pitäisi ensin saada korjattua ennenkö mitään kehitystä voidaan odottaa.

   Yksi merkittävä keino olisi esimerkiksi patenttijärjestelmän heikentäminen (tai tietenkin mieluiten kokonaan purkaminen). Siitä ei ole mitään muuta kuin haittaa teknologiselle kehitykselle ja innovaatioiden käyttöönotolle. Mikäli Suomi estäisi kaikki robotisaatioon liittyvät patentit, saataisiin tästä maasta erittäin nopeasti robokehityksen johtotähti.

   Ja mitä tulee noihin julkisen tahon tekemiin selvityksiin, niin yleensä niistä ei seuraa mitään, koska kukaan ei ole vastuussa epäonnistumisista. Kannatan taleblaista “skin in the game”-periaatetta, jota voitaisiin soveltaa tässä tapauksessa niin, että selvityksen tekijät saavat kunnon sakot, mikäli selvitys ei johda konkreettisiin toimenpiteisiin, joista seuraa konkreettista robotisaation edistymistä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: