Tervetuloa.
Seuraamme tulevaisuusselontekoa ja kommentoimme säännöllisen epäsäännöllisesti. Ystävällisen ilkeästi. Vastarannankiiskinä ja myötämäenmetsoina.
Selonteko starttasi alkuvalmistelujen jälkeen 26.6.2012 ja varsinainen työ alkaa syksyllä, jolloin käynnistyy myös kansalaiskeskustelu.
Toivottavasti kansalaiskeskustelu on aitoa, rohkeaa ja rakentavaa – sellaista kuin ministeri Häkämies toivoi: “sordiino pois”.
Tulevaisuusselonteko toimii pohjana seuraavalle hallitusohjelmalle, joten asialla on suuri merkitys. Selonteon teemat ovat:
- Niukkuuden mahdollisuudet
- Uusi pohjoisen maantiede
- Yritysten uudistuminen
- Hallinto mahdollistajaksi
- Tulevaisuuden työelämä
- Kansalaisten hyvinvointi ja osallisuus
Lisäksi, ikäänkuin matriisissa, kulkee läpi teemojen näkökulmia:
- Joustavuus ja kriisinkestävyys
- Osaamiset ja kyvykkyydet
- ICT mahdollistajana
- Globaali näkökulma
Valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa pääministeri Katainen haastoi bloggaajat pohtimaan kahta asiaa:
- Välittäminen: Miten Suomessa voitaisiin vahvistaa välittämisen kulttuuria? Mikä ruokkii välittämisen tunnetilaa? Kataisen mukaan Suomessa ihmiset ovat tunteneet toisensa ja välittäminen on ollut osa elämää. Entä tulevaisuudessa?
- Kasvun lähteet: Metsäteollisuus tai Nokia eivät enää ole entisenlaisia jättiläisiä, ja tilalle tarvitaan uusia yrityksiä. Missä Suomi olisi niin hyvä, että siitä poikisi vielä suurempaa hyvää jatkossa?
Tutustu selonteon taustamateriaaliin (pdf) Tulevaisuusselonteko 2030.
Keinoälyn vaikutus näkyy jo voimakkaana ensi aaltona yhteiskunnassa mm. työttömyyden kasvuna jolle ei näy loppua, sekä esim. siinä, että vanhukset on ajettu ahdistavaan tilanteeseen, kun tutut pankki- ym. palvelut on lakkautettu, ja tietokoneen käytön opettelu on monelle ylivoimaista. Se näkyy myös rahamaailmassa, missä tietokoneet tekevät osakkeiden osto- ja myyntipäätöksiä, niille on siis annettu taloudellista valtaa. Nykyisiilä tietokoneilla ei ole tietoisuutta eikä tunne-elämää, ei siis myöskään etiikkaa tai empatiaa, eikä niitä tule olemaan myöhemmilläkään. Kyky ratkaista loogisia ongelmia eli äly on eri asia.
Muita aspekteja:
Lääketiede: Keinoäly ja nanoteknologia tulevat olemaan suureksi hyödyksi sairauksien hoidossa, mutta robotiikan liittäminen varsinkin aivotoimintoihin aiheuttaa pahoja eettisiä ongelmia. Samoin se mahdollisuus, että ihmiset saisivat satoja vuosia elinaikaa, sikäli kuin voisivat kustantaa sen. Tämä johtaisi uuden eliittiluokan syntyyn – Joulumaahan jossa satoja vuosia vanhat tontut valvoisivat tavallisten kuolevaisten elämää. Ihmisten merkkaus mikrosiruilla tulee jossakin vaiheessa vallankäytön välineeksi.
Sodankäynti: Miehittämättömät sotakoneet alkavat olla arkipäivää jo nyt. Superäly voisi kehitellä ennenäkemättömän tehokkaita hirviörobotteja, joita eivät ohjaisi ihmiset, koska he olisivat siihen liian erehtyväisiä. Superäly voisi alkaa puolustaa itseään, ja jos ja kun sillä olisi koko sotakoneisto hallinnassaan, sitä ei enää voisi tuhota.
Nämä ovat äärimmäisiä kauhukuvia, mutta mielestäni mahdollisia. Tämän vuoksi valtioiden johtajien tulisi pikimmiten alkaa pitää kokouksia joissa pohdittaisiin keinoja miten ehkäistä tämänsuuntaista kehitystä. Tämä olisi paljon tärkeämpää kuin ilmastokokoukset. Ihmisten on lakattava suunnittelemasta ilmestyskirjan petoja. Tarvitsemme täysin uutta yhteiskunnallista ajattelua.
Vesa, erinomaista pohdintaa. Juuri tällaista kaivataan Suomessa, tässä ja nyt!
Kiitos kommentista ja hyvää uutta vuotta.
Superäly tulee, oletko valmis.