Home » Kirjoittajista

Kirjoittajista

Advertisements

Cristina Andersson tai @BohoBusiness

Taustaa tulevaisuusselontekoon osallistumiselle Cristinan blogissa

Jari Kaivo-oja @BohoBusiness

Jari Koskinen @Alternative Futures

Advertisements

2 Comments

 1. En löytänyt paikkaa miinne oman tulevaisuusnäkyni laittaisin, siksi se on nyt täällä.
  Mille näyttää tulevaisuus? Ajatus lähti juoksemaan sitä kautta, miten ihmiset elävät? Älytaloja, älyvempaimia, joilla säästetään energiaa, jotka toimivat kuin unelma. Ei enää pähkäilyä mitenkähän tämän saa päälle ja pois päältä. Vempaimet ym. auttavat käyttäjää, säännöstelevät vettä ja energiaa, opastavat parempaan elämään, puuttuvat haitalliseen toimintaa, ohjaavat terveellisiin valintoihin. Ihmiset ovat tajunneet materiaalien rajallisuuden ja mahdollisuudet muokata uutta vanhasta. Mitä tämä merkitsee työn kannalta? On löydyttävä suunnittelukykyisiä ihmisiä, jotka kehittävät laitteita, kehittävät prosesseja, joilla ohjaus on vaivatonta ja sujuvaa. Älytalojen suunnittelun koulutus ja toteutus on a ja o. Älytalo on myös älytyöpaikka. Koti käy työpaikaksi entistä useammalle. Yhteyskanavat hoituvat älykodin järjestelmien kautta.
  Sitten on varmasti niitä, jotka joko tahdon voimalla, urautuneina tai kyvyttömyyttään pysyvät vanhassa, pinnistelevät vastaan tai haluavat jotain ihan muuta ja kritisoivat olemassa olevaa.
  Luonto on herkkä ja haavoittuva ja sitä on suojeltava, siksi enää ei tuhlata puhdasta vettä vessan huuhteluun. Energiaa napataan yhä helpommin ja tehokkaammin auringosta, maan sisältä, tuulesta, kompostoitavista jätteistä jne, Älytalon, älykkäässä kasvihuoneessa tai viherhuoneessa kasvaa osa tarvittavista ruoka-aineista käyttäen hyväksi ja kierrättäen kaikki kompostointiin sopiva jäte.
  Uskon teknologian kehitykseen ja sen myötä elämään monella tavalla helpottavaan tulevaisuuteen.
  Uudet ongelmat? Mitä ne voisivat olla? Keille on tarjolla työtä, väheneekö työ samalla kun elämään helpottavat järjestelmät vähentävät manuaalista ja toimintaa ja mahdollisesti fyysisesti raskaita tehtäviä? Veltostuuko ihminen, ottaako älyteknologia ihmisestä mittaa? Onko äly- ympäristö ikuisesti laajeneva vai voiko silläkin olla rajat? Millaiset? Hoitavatko ihmiset itse itseään yhä kattavammin? Tarkkaan kohdennettavat älylääkkeet, itsehoitoon? Viihde ja sirkushuvit? Pyörivätkö ne tulevaisuuskanavilla?

 2. Hei Irja, kiitos pohdinnastasi. Mietit todella tärkeitä asioita. Maailma todella suuren muutoksen edessä juuri mainitsemiesi älyteknologioiden vuoksi. On todellakin pohdittava mitä ihminen tekee, kun kone tulee yhä paremmaksi ja tehokkaammaksi.

  Yhdessä tri Jari Kaivo-ojan kanssa tarkastelen näitä asioita uudessa kirjassamme BohoBusiness (Talentum).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: