Home » Uncategorized » Intiaanileirin toimintalogiikka, rakennekynsien sietämätön kalleus ja suomalainen todellisuus

Intiaanileirin toimintalogiikka, rakennekynsien sietämätön kalleus ja suomalainen todellisuus

Advertisements

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viime viikolla keskiviikkona 23.9.2015 ennakointialan asiantuntijat kokoontuivat Finlandia-talolle keskustelemaan Suomen tulevaisuudesta ja ajankohtaisista haasteista. FinnSight 2015 –konferenssi juhlisti keskeistä ennakointialan raporttia ”FinnSight 2015”-raporttia, joka julkaistiin kymmenisen vuotta sitten vuonna 2006. Moni ennakointialan ammattilainen saattoi Finlandia-talolla todeta ajan kuluneen siivillä. Oli korkea aika tulevaisuusdialogeille.

Tilaisuuden avainpuheenvuorot käyttivät professori Julian Birkinshaw London Business Schoolista ja futuristi Anne Lise Kjaer Tanskasta. Hän esiintyi 4P:n puolestapuhujana (People, Planet, Purpose, Profit). Nämä puheenvuorot tarjosivat ison kuvan Suomen tilanteeseen.

Tilaisuudessa järjestettiin myös paneeli, johon osallistuivat ST1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen, kehitysjohtaja Olli Hietanen Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta, Mobility as Service –asiantuntija Sonja Heikkilä Tekesistä, yliasiamies Mikko Kosonen Sitrasta, toimitusjohtaja Miki Kuusi Woltista ja tietokirjailija Tuuti Piippo. Keskustelu kohdentui Suomen mahdollisuuksiin menestyä tulevaisuudessa. Iskusanat kuten rohkeus, innostus, yrittäjyys, kansalaistottelemattomuus, kiertotalous, toisinajattelu, luovuus, verotus, innovatiivisuus jne. saatiin kuulla tämänkin paneelin keskusteluissa.

Itselleni paneelin keskusteluissa nousu mielenkiintoiseksi asiaksi eräiden panelistien taitava analogioiden ja tarinoiden käyttö. ST1:n hallituksen puheenjohtajan Mika Anttonen tiivisti tarinankertojana Suomen tilanteen intiaanileirin toiminnaksi. Suomi-heimo on kuin intiaanileiri, jossa metsästäjiä on lähdössä biisonijahtiin yhä vähemmän ja vähemmän ja intiaanileirin nuotiolle jää yhä useampi leirin jäsen. Jos näin jatketaan, intiaaniheimolla tulee olemaan vaikeuksia selviytyä talven yli. Terveempää olisi se, että kaikki intiaaniheimon jäsenet tekisivät kykyjensä mukaan jotakin sellaista mihin he kykenevät. Aktivoitumista tulisi lisätä. Heino tarvitsisi lisää hyvinvointia ja tekemistä.

Varsin taidokasta tarinankerrontaa esitti myös Miki Kuusi, joka kertoi ottaneensa Kaliforniassa manikyyrin ohessa rakennekynnet. Kaliforniassa palveluiden hankkiminen ja ostaminen (kuten rakennekynsien ottaminen) on edullista. Taisipa Miki saada taidokkaasti tehdyt rakennekynnet noin kymmenen dollarin hintaan Kalifornian auringon alla. Tarina eteni tästä niin, että Miki halusi uudet rakennekynnet toki myös Suomessa. Kun hän sitten selvitti unelmiensa rakennekynsien tekemistä Suomessa, hintalappu projektille olikin melkein 50 euroa. Tästä tarinasta Miki kertoi oppineensa, että palvelutalouden tulevaisuus ei näytä hyvältä Suomessa toisin kuin se näytti erittäinkin hyvältä Kalifornian auringon alla.

Eittämättä näillä tarinoilla on oma todistusvoimansa, kun mietimme ja päätämme Suomen kaltaisen kansakunnan tulevaisuudesta. Alv-verotus ja muut työn hintaa nostattavat oheiskulut tekevät palveluiden tuotannosta aivan liian kalliitta ylellisyyksiä tavallisille suomalaisille, joiden ostovoimaa on muutekin heikennetty viime vuosina. Siksi palveluiden tuotanto ei työllistä niin paljon suomalaisia kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Siksi meillä on niin paljon työttömyyttä. Siksi monet matkustavat ulkomaille edullisten palveluiden piiriin.

Intiaaniheimo-tarina johdattelee meitä oivallisesti pohdiskelemaan sitä, miten saisimme kaikki kansalaiset aktivoitua yhteishyvän tuotantoon. Onhan se aika harmillista, että esimerkiksi eräissä vanhainkodeissa ei vanhuksia saada ulkoilutettua kuin kerran viikossa, kun ei ole varaa palkata työttömiä tähänkään tarpeelliseen tehtävään. Tällaisia palvelutarpeita ja esimerkkejä on valitettavasti Suomi täynnä, mutta mitään asioille ei näytä voitavan tehdä. Siksi vanhusten hyvinvointi laahaa Suomessa muita pohjoismaita jäljessä. Olisikohan toiminnan aika?

Viheliäisin Suomi -visio paneelin mukaan näyttäisi olevan päätösten tekemisen hitaus ja jopa tärkeiden päätösten puute Suomessa. Suomi tarvitsi toimintaa ja aktivoitumista lähes kaikilla elämän aloilla. Eräät panelistit selvästikin epäilivätkin, että taas seuraavassa FinnSight 2017-konferenssissa saamme palata samojen heimo- ja rakennekynsitarinoiden pariin ihmettelemään sitä, miksi talouskasvussa polkee paikoillaan, kun se muualla Euroopassa menee voimalla eteenpäin. Valtiosihteeri Olli Pekka Heinosen tiivistys “retoriikan ja motoriikan välillä on kuilu” herätti monet Finlandia -talolla. Tätä kommenttia pidettiin kyllä varsin oivallisena tiivistyksenä Suomen tilasta.

Toivottavasti tämä epämiellyttävä visio voidaan välttää. Tarvitsemme opettavaisia tarinoita ja viisaita tarinankertojia, mutta toki tarvitsemme myös sellaisia päättäjiä, jotka kuuntelevat opettavaisia tarinoita ja kykenevät myös aktiiviseen päätöksentekoon ja toimintaan.

Jari Kaivo-oja

Tutkimusjohtaja, dosentti

Tulevaisuuden tutkimuskeskus

Turun kauppakorkeakoulu, Turun yliopisto

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lähteitä:

Alv-laskuri, Verkkosivut: http://alv-laskuri.fi/

Anttonen, Mika, Verkkosivut: https://fi.wikipedia.org/wiki/Mika_Anttonen

Birkinshaw, Julian, Verkkosivut: http://www.julianbirkinshaw.com/

FinnSight 2015-raportti: http://www.aka.fi/globalassets/awanhat/documents/tiedostot/julkaisut/finnsighttiivistelma.pdf

FinnSight-ennakointi-tapahtuma: http://www.sitra.fi/tapahtumat/finnsight-2015-ennakointiforum

Heikkilä, Sonja, Verkkosivut: https://fi.linkedin.com/pub/sonja-heikkil%C3%A4/64/149/733

Hietanen, Olli, Verkkosivut: https://www.utu.fi/fi/yksikot/ffrc/yhteystiedot/henkilokunta/Sivut/olli-hietanen.aspx

Intiaanit, Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Intiaanit

Kjaer, Anne Lise, Verkkosivut: http://www.kjaer-global.com/

Kosonen, Mikko, Verkkosivut: http://www.sitra.fi/ihmiset/mikko-kosonen

Kuusi, Miki, Verkkosivut: https://fi.linkedin.com/in/mikikuusi

Manikyyri, Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Manikyyri

Piippo, Tuuti, Verkkosivut: http://tuutipiippo.com/

Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Verkkosivut: http://www.utu.fi/fi/yksikot/ffrc/Sivut/home.aspx


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: