Home » Hallinto mahdollistajaksi » Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten kannattaisi vierailla Alkossa

Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten kannattaisi vierailla Alkossa

Advertisements

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olin viime viikolla eri ministeriöiden yhteisessä työpajassa liikenne- ja viestintäministeriössä. Työpajan aiheena on Suomen robotisaatiostrategia ja erityisesti keinoälyn ja modernin robotiikan hyödyntäminen eri toimialoilla Suomessa.

Työpaja oli mielestäni kaikin puolin virikkeellinen, onnistunut ja tuloksellinen. Keskustelu työpajassa oli vilkasta ja monipuolista. Uskon, että tuleva hallitus ja kaikki ministeriöt tulevat hyötymään tavalla tai toisella siellä käydyistä keskusteluista.

Kuitenkin eräs asiantuntijan puheenvuoro työpajassa pysäytti minut totaalisesti. Arvostettu asiantuntija esitti mielenkiintoisen näkökulman sosiaali- ja terveysalan robotisaatioon. Ko. asiantuntija kertoi meille, että meillä Suomessa Alkossa on eräät Euroopan parhaimmat viini- ja alkoholituotteiden valikoimat. Tämä lopputulos palveluissa johtuu siitä, että Alkolle on annettu vapaat kädet käydä ostamassa alkoholialan laatutuotteita kaikkialta maailmasta. Se, että laatuviinejä ostetaan meille ammattitaitoisesti Alkoihin, ei ole mikään pikku juttu hyvinvoinnillemme.

Tämän menestystarinan kuvauksen jälkeen hän käänsi asian käsittelyn sosiaali- ja terveysministeriön suuntaan ja ihmetteli, miten Suomessa sosiaali- ja terveysalan teknologioiden hankinnoissa asiat on tehty niin vaikeiksi ja monimutkaisiksi. Monet tahot tekevät päällekkäisiä asioita ja eri IT-ohjelmien ja teknologioiden välillä on yhteensopivuusongelmia. Tämän toimintamallin vuoksi veronmaksajat ja tavalliset kansalaiset eivät saa välttämättä käyttöönsä parhaita teknologia- ja robottiratkaisuja sairaaloissa ja terveyskeskuksissa. Lopuksi hän kriittisesti pohdiskeli, voisiko sosiaali- ja terveysministeriö ottaa oppia Alkosta?

Eli: Voisiko olla syytä harkita, että sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet vierailisivat Alkossa ja sen pääkonttorissa miettiessään uusien teknologioiden ja palveluiden tarjoamista ja kehittämistä sosiaali- ja terveysalalla?

Tällä hetkellä keinoälysovellutukset ja robotisaatio ottavat maailmalla isoja harppauksia eteenpäin nopealla vauhdilla. Olemme keskellä teknologiamurrosta. Tavat, joilla uusia teknologioita, palveluita ja toimintatapoja tuodaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon, vaatii paljon ammattitaitoa, nopeaa omaksumista ja näkemystä.

Näkemysten tulisi olla yhtä ammattitaitoisia kuin ostettaessa laatuviinejä ja muita laadukkaita alkoholituotteita. Tarvitsisimme samanlaista koordinoidumpaa osaamisen kehittämistä myös ostettaessa uusia AiRo-sovellutuksia (keinoäly- ja robottisovellutuksia) sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Tästä hyötyisivät veronmaksajatkin samalla tavalla kuin he hyötyvät Euroopan yksistä laadukkaimmista viini- ja alkoholivalikoimista.

Siis miksipä ei mallia ammattitaitoisen hankintatoiminnan malleista voisi ottaa sosiaali- ja terveysministeriössä hiukan aikaisempaa epätavanomaisemmin?

Mielestäni työpajassa esiintyneen asiantuntijan kommentissa oli paljon pohdiskeltavaa ja ei pelkästään tämän yksittäisen esimerkin ja ministeriön osalta. Voisimme ottaa enemmän oppia toisiltamme eri yhteyksissä. Positiiviselle yhdessä tekemiselle on sosiaalista tilausta Suomessa.

HTT, YTM Jari Kaivo-oja on tutkimusjohtaja Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa Turun kauppakorkeakoulussa. Hän on Helsingin ja Lapin yliopiston dosentti. Hän on ollut mukana mm. Helsingin AiRo Island-hankkeen strategisessa suunnittelussa.

Advertisements

2 Comments

  1. jRaut says:

    “…teknologioiden hankinnoissa asiat on tehty niin vaikeiksi ja monimutkaisiksi”.

    Ei niitä ole tehty monimutkaisiksi, vaan ne ovat äärimmäisen monimutkaisia itsessään. Sen vuoksi näiden kahden asian vertaaminen on epäreilua. Ala on vasta rakentumassa eikä kentällä ole mitään pysyvä. Toisin on viinilaatujen kanssa.

  2. jarikaivooja says:

    Eli onko tämä asia hoidettu kunnolla Suomessa se virkamiehemme ei tarvitse ottaa oppia mistään?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: