Home » Uncategorized » 64 askelta uuteen elämään

64 askelta uuteen elämään

Advertisements

Uusi vuosi 2015 kolkuttelee ovelle ja sehän vaatii tietysti uudet tsydeemit. Uusi kampaus, uusi harrastus, uusi suunnitelma pärjätä työpaikalla paremmin tai jotain tuoretta tuulahdusta arkeen. [kuulemma sana ”uusi” on kaikkein käytetyin adjektiivi mainosteksteissä].

8*8-aivoriihimenetelmä toimii näin. Ota 9 kappaletta A4-papereita. Asettele ne pöydälle siten, että keskellä on yksi niistä ja loput 8 ovat keskimmäisen ympärillä. 8*8-menetelmä soveltuu miellekarttaa muistuttaen minkä tahansa monimutkaisen asian jäsentämiseen ja uuden vuoden kunniaksi kirjoita keskelle sana ”Elämä”. Sen jälkeen keksi 8 erilaista ulottuvuutta tai näkökulmaa, joilla omaa elämääsi voidaan jäsentää. Klassisimpia ulottuvuuksia ovat ”työ”, ”harrastukset”, ”ihmissuhteet”, ”terveys”, ”perhe”, mutta menetelmä ei anna mitään rajoituksia sille, miten haluat elämäsi eri osa-alueita jäsentää. Sana on vapaa. Aivojumpattuasi 8 näkökulmaa, joiden avulla elämääsi voi ruotia, toista vastaavanlainen harjoitus kaikille valitsemillesi näkökulmille: keksi 8 konkreettista askelta kullekin näkökulmalle, joiden avulla kyseistä elämän osa-aluetta voi parantaa ja kirjoita ne keskimmäisen paperin ympärillä oleville papereille vaikka ranskalaisin viivoin. Esimerkiksi työstäessäsi teemaa ”ihmissuhteet” voit kirjata ylös ”soita ystävälle X, jota et ole tavannut 2 vuoteen”. Ja niin edelleen. Aivoriihimenetelmä ”8*8” pakottaa löytämään ideoinnin kohteelle 8*8=64 asiaa, jotka jäsentävät keskusteeman loogisella ja korostetun käytännöllisellä tavalla. Kartan tekemiseen kuluu noin 1 tunti. Monasti lupaukset unohtuvat matkan varrella joten ne kannattaa laittaa talteen sähköiseen muotoon sen jälkeen, kun on raapustellut ajatuksiaan paperille. Paras softa, jonka olen löytänyt tähän tarkoitukseen, on SimpleMind.

Oman elämäntyylin muuttaminen on vaikeaa pinttyneistä tavoista johtuen. Siksi korostan sitä, että ideoitaessa niinkin monta kuin 64 konkreettista askelta elämän kohentamiseen päästään nimenomaan elämänmuutoksen äärelle. 64 askelta on sopiva spurtti toteuttaa vaikkapa tammikuun aikana!

Vierasbloggaajana Nisse Suutarinen, 28.12.2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: