Home » robotisaatio » Informaatioyhteiskunnasta kohti automaatioyhteiskuntaa

Informaatioyhteiskunnasta kohti automaatioyhteiskuntaa

Advertisements

“Me elämme voimakkaasti kehittyvässä yhteiskunnassa. Yleismaailmallinen tekniikan aikakausi on muuttamassa entistä maatalous-Suomea teollistuneeksi valtioksi. Aikaisemmat elinkeinorajat murtuvat sekä aineellisesti että myös henkisesti.” – Juha Rihtniemi, Puolueiden puheenvuoro, Kirjayhtymä 1965

Tänä kesänä olen kierrellyt Suomea ja Ruotsia ristiinrastiin. Ulvila, Harjavalta, Jyväskylä, Lahti, Turku, Tampere, Joensuu, Varkaus, Äänekoski, Visby, Västerås, Tukholma…. Olen tavannut lukuisan joukon ihmisiä ja keskustellut heidän kanssaan työstä, tulevaisuudesta ja robotisaatiosta.

Olen kuullut monista peloista ja epäluuloista. Olen kuullut vihasta ja epätoivosta. Olen nähnyt, kuinka ihmiset ovat hämillään yhteiskunnan murroksen edellä; se nähdään, mutta sitä ei oikein ymmäretä – sille ei osata antaa nimeä. Olen kuullut miten vaikea on käsittää yhteiskunnassa vallitseva ristiriita.

Juha Rihtniemen puheenvuoron aikaan Suomi eli samanlaista tilannetta. Suuri muutos oli käynnissä. Vuoden 1965 jälkeen näimme vielä radikaali- ja hippiliikkeen. Tuolloin taistolaiset valtasivat Ylioppilastalon ja hipit hakivat laajentuneen tajunnan kokemusta huumeiden avulla. Miten tuntuukaan niin tutulta? Uusliberaalit eivät valtaa taloja, mutta radikaali uusliberalismi näyttäisi olevan kasvussa. Niin – ja läsnäolontaitoa ja tajunnan laajentamista haetaan mindfullness retriiteistä.

Rihtniemi oli näkemyksellinen ja viisas poliitikko, vaatii nimittäin rohkeutta sekä ymmärrystä esittää näkemyksiä yhteiskunnan suurista muutoksista. Helpompaa on toistaa vanhoja totuuksia.  Jos Rihtniemi eläisi nyt, niin ehkä hän kirjoittaisi näin?

“Me elämme voimakkaasti kehittyvässä yhteiskunnassa. Yleismaailmallinen robotisaation aikakausi on muuttamassa entistä informaatio-Suomea automaatioyhteiskunnaksi. Aikaisemmat elinkeinorajat murtuvat sekä aineellisesti että myös henkisesti.”

Pankkipalvelut ovat automatisoituneet jo pitkään. Teollisuuden automaatio on kehittynyt 80-luvulta lähtien. Uudenkaupungin autotehtaassa korinvalmistus on lähes 100% automaattista. Varastoissa ja jakelussa robotit hoitavat hommia ja parkkihallissa puomi nousee automaattisesti parkkimaksunsa hoitaneelle. Niin automaatiota on joka puolella.

Suomi jumittaa digitalisaatiossa. Digitalisaatio on automaation ehto. Samoin teollinen internet, joka käytännössä on toiminut jo 90-luvulta saakka eri tavoin. Elämme “tipping point” aikaa, jossa erilaiset teknologiat kehittyvät saavuttaen lopulta pisteen, josta käynnistyy uusi aika. Ja se aika on tullut.

Robotisaatio tuo automaation myös sinne, missä se on aiemmin ollut vähäistä. Koteihin, sairasvuoteen äärelle, leikkaussaleihin, kouluihin, korkean koulutuksen töihin. Ihmistä lähelle – ihmisen sisälle.

On selvää, että kun kehitys koskettaa ihmisen elämän keskeisimpiä ja intiimempejä osioita niin tarvitaan eettistä pohdintaa ja yhteisiä pelinsääntöjä – automaatioyhteiskuntaan ei saa kellua ajopuuna, kehitystä pitää johtaa!

Maata kiertäessäni näin paljon pelkoja, mutta ennen kaikkea koin suuren määrän innostusta. Ihmiset ymmärtävät kyllä, että nyt on tosi kyseessä. Muutos on käynnissä ja voimme tehdä siitä hyvän. Sekin ymmärretään, että ihmisen on otettava yhä suurempi vastuu itsestään ja lähimmäisistään, mutta sitä ei ymmärretä, että demokraattisesti valitut kansamme etua ajavat edustajat eivät tartu tomerasti asiaan. Viha, jonka näin, suuntautui useimmiten juuri tähän suuntaan.

Työttömyys on kasvussa ja syksylle odotetaan lisää ikäviä uutisia. Robotisaatio tuo työtä, vaurautta ja hyvinvointia sinne, missä siihen tartutaan johdonmukaisesti ja päättäväisesti. Kuinka kauan Suomella on tarkoitus sinnitellä akanvirrassa? Lopulta virta kuitenkin vie sinne, minne maailma on menossa – automaatioyhteiskuntaan.

<div style=”margin-bottom:5px”> <strong> <a href=”https://www.slideshare.net/RoboticsFinland/esitelm-pohjois-karjalan-aikuisopisto-1syys2014&#8243; title=”Esitelmä: Pohjois karjalan aikuisopisto 1syys2014″ target=”_blank”>Esitelmä: Pohjois karjalan aikuisopisto 1syys2014</a> </strong> from <strong><a href=”http://www.slideshare.net/RoboticsFinland&#8221; target=”_blank”>RoboticsFinland</a></strong> </div>

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: