Home » robotisaatio » Vastuunottoa tulevaisuudesta

Vastuunottoa tulevaisuudesta

Advertisements

Keskustelu robotisaatiosta ja varsinkin sen huimasta kehityksestä käy kuumana. Uusia innovaatioita, tutkimuksia ja alan yrityksiä putkahtelee julkisuuteen päivittäin. Keinoälyn kehittyessä roboteista tulee yhä älykkäämpiä ja kyvykkäämpiä – ja itsenäisempiä.

Robotiikka tarjoaa monia mahdollisuuksia parantaa hyvinvointia ja tuottavuutta samalla kun se luo perustan uudenlaiselle yrittäjyydelle, vauraudelle ja demokratialle. Mutta vain jos tahdomme niin ja toimimme tahtomme mukaisesti.

Sillä yhä useammin kuulee huolestuneita ääniä. Mihin kehitys johtaa? Me ihmiset kysymme: ”mikä on meidän osamme tässä kehityksessä? Voittaako robotti ihmisen ja alistaa orjakseen? Miten robottien tuoma vauraus jaetaan? Onko niin, että nykyinen 1% on tulevaisuudessa 0,1% – pieni ryhmä robopohattoja, jotka omistavat koko maailman?  Yhdistyykö ihminen ja robotti jonkinlaiseksi uudeksi olioksi? Tappavatko robottiarmeijat kaikki ihmiset? Entä hoivarobotiikka? Heitetäänkö vanhukset robottien armoille? Pilotoidaanko hoivarobotteja eettisesti?  Ja tietysti se arkisin kysymys: miten käy työpaikkojen.

Kuulostaa ehkä scifiltä. Eihän tuo ole totta kuin ehkä sadan vuoden kuluttua, jos silloinkaan, huudahtaa moni. Mutta tutkipa hieman ja huomaat, että kaikki yllämainittu on jo käynnissä. Keinoälyn kehitykseen pistetään niin suuria panoksia, että se voi kehittyä nopeastikin. ”Olkaa varautuneita teknologian yllättävän nopeaan kehitykseen,” totesi prof. Aarne Halme robottiviikon kick-offissa kesäkuussa.

Ajattelitko, että robotit ovat  aivottomia peltiheikkejä? Ajattele uudestaan. Keinoäly tarjoaa aivot robotillekin. Robotteja voidaan myös tehdä monista materiaaleista – vaikkapa biomassasta, nanokokoisina niitä voidaan asentaa ihmiseen. Ihmistä voidaan täydentää myös erilaisilla kyberosilla, joiden avulla vaikkapa halvaantunut voi jälleen kävellä tai kätensä menettänyt saada uuden käden.

Suomella olisi osansa otettavissa robotiikan vallankumouksessa, robotisaatio on tsunami joka ulottuu kaikkialle – Suomi ei voi loputtomasti kulkea vastavirtaan kehityksessä.

Mutta vaikutukset ja mahdollisuudet eivät ole pelkästään taloudellisia. Ihmisten pelkoja ei voida pyyhkäistä pois selittämällä, että robotit tuovat hyvinvointia ja tuottavuutta. Ei. Nyt kaivataan niitä kuuluisia vastuunottajia, jotka uskaltavat tarttua tulevaisuuden rakentamiseen. Heitä, jotka uskaltavat antautua keskusteluun käynnissä olevasta muutoksesta – robotisaatiosta. Suuria valtionaisia ja –miehiä, jotka ovat rohkeita kulkemaan etulinjassa näyttämässä tietä – tekemässä eettisiä linjauksia ja avaamassa ovia uuteen. Tarvitaan politiikkaa.

Tietoisuus asiasta on olemassa, kiitos kaikkien, jotka ovat sanomaa vieneet eteenpäin. Tuskin on yhtään ministeriä tai kansanedustajaa, joka ei asiasta tietäisi. Rohkeutta ja johtajuutta tarvitaan ehkä hiukan enemmän.

Poliittinen puhe ei toki riitä poistamaan pelkoja, mutta poliittisen osanoton kautta asia tulee ihmisille näkyväksi ja he voivat löytää kanavia vaikuttaa asioiden etenemiseen. Poliittinen puhe johtaa linjauksiin, joka johtaa tekoihin, joista tulevaisuus lopulta rakentuu.

EU maista Iso Britannia ja Tanska ovat äskettäin tehneet omat robottistrategiansa. Suomen on aika tehdä myös niin, mutta ottaa askel näitä maita pidemmälle –-  ulottaa pohdinta elinkeinoelämän lisäksi ihmisen – kansalaisen – elämään.

 

Robotit. Ihania vai pelottavia? Hyödyllisiä vai haitallisia? Uhkia vai mahdollisuuksia?

Robotit. Ihania vai pelottavia? Hyödyllisiä vai haitallisia? Uhkia vai mahdollisuuksia?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: