Home » robottiviikko » Vievätkö robotit työt ihmisiltä?

Vievätkö robotit työt ihmisiltä?

Advertisements

Kysymys joka esitetään joka kerta kun käyn puhumassa maailmalla hurjaa vauhtia etenevästä ja eksponentiaalisesti kasvavasta robotisaatiosta. Jos vastaan kyllä, minua syytetään negatiiviseksi dystopioiden maalaajaksi. Jos vastaan ei, minua pilkataan idealistiksi, joka ei näe realiteetteja.

Mutta. Molemmat ovat totta. Robotit vievät töitä, mutta ihmiset luovat uusia.

Martin Fordin esittää vision, jossa 70% maailman työikäisestä väestöstä on pysyvästi työttömänä robotisaation edetessä. Näin onkin, ellei

1)      Robotisaatio loisi uudenlaisia töitä

2)      Ihmiset keksisi uusia tapoja elättää itsensä ja luoda vaurautta robottien avulla

3)      Elleivät yhteiskunnat uudistu vastaamaan robotisoituvan ympäristön, sosiaalisen ja fyysisen, vaatimuksia.

Vanhat vallanpitäjät ovat pudonneet jalustoiltaan ennenkin. Uusia teknologioita on tullut ennenkin. Ihmiset ovat olleet järisyttävien muutosten edessä ennenkin. Aina on elämä jatkunut ja aina on hyvinvointi lisääntynyt. Niin tulee käymään nytkin, mutta kuten aina muutokseen on sekä valmistauduttava että sopeuduttava. Lisäksi täytyy olla heitä, muutosagentteja, jotka aktiivisesti rakentavat muutosta ihmiskunnalla parhaaseen mahdolliseen suuntaan. Toivottavasti sinä olet yksi heistä.

Etelä-Korean informaatioministeriön mukaan robotiikan ja siihen liittyvä teknologian markkina ylittää 190 mrd vuonna 2020. Voidaan vain arvata, kuinka suuri on markkina joka saavutetaan kyseisen teknologian aikaansaamasta tuottavuuden lisäyksestä sekä uusista tuotteista ja konsepteista, joita robotisaation avulla tullaan luomaan.

Roboteista ja robotisaatiosta on tärkeää ajatella laatikon ulkopuolelle. Sinä, joka olet jo vuosikausia ollut tekemisissä teollisuusrobottien kanssa – katso kehitystä ja huomaa robottien kirjon päivittäinen laajentuminen. Kärjessä ovat palvelurobotit, suurta kasvua on myös maatalouden, liikenteen,  puolustuksen, sairaaloiden, lääketieteen ja ympäristönhoidon roboteissa.

Robotiikan kehityksen johtotähtenä on keinoäly tai kognitiiviset systeemit tai neuroverkkoteknologia…. rakkaalla lapsella on monta nimeä. Robottien kyky oppia, kehittyä, tehdä johtopäätöksiä, muuntua… ja mitä kaikkea…. kehittyy myös valtavaa vauhtia. Löytääkseen paikkansa robotisoituvassa maailmassa ihmisen on panostettava oman itsensä kehittämiseen ja johtamiseen sekä luovan potentiaalinsa hyödyntämiseen.

TEM:n strategiajohtaja Antti Joensuu kirjoittaa, että meidän on tehtävä kaikkemme tasoittaaksemme robotisaation tietä, jotta olisimme dynaaminen kansakunta muiden edistyksellisten kansakuntien joukossa ja asemoituaksemme globaalisti sellaisten valtioiden joukkoon, jossa on hyvät toimintamahdollisuudet niin yrityksille kuin luoville yksilöillekin.

Eurooppalainen robottiviikko on foorumi, jossa robotisaatiosta keskustellaan eri näkökulmista.  Suomessa ensi kertaa järjestettävä tapahtuma toivottaa kaikki tervetulleeksi rakentamaan tulevaisuutta, joka olisi hyvä kaikille!

Nokia valmisti robottikäsivarsia 1981-1991. Suomessakin on taustaa ja potentiaalia robottien valmistamiseen ja hyödyntämiseen.

Nokia valmisti robottikäsivarsia 1981-1991. Suomessakin on taustaa ja potentiaalia robottien valmistamiseen ja hyödyntämiseen.


4 Comments

 1. Timo Kantola says:

  Ennustaminen on vaikeaa, mutta robotisaatio kehittyy eikä sen nopeutta, laajuutta tai vaikutuksia pysty kovin tarkasti ennakoimaan. Luvassa on yllätyksiä;ikäviä ja hyviä.
  Yleinen tietotekniikan kehittyminen uhkaa monien nykyisen asiantuntijatehtävissä toimivien turvattuja työpaikkoja. Asiantuntijoita tarvitaan ainakin vielä.

  Teollisuustuotannon työt siirtyvät ehkä nopeastikkin robottien hoidettaviksi niin Suomessa kuin muuallakin. Mistä teollisuuden töistä vapautuva työvoima saa sitten toimeentulonsa? Robottien huoltamisestako? Tuskin koska myös kunnossapito ja huolto hoitunee tulevaisuudessa robottien avulla. Jotain on keksittävä, mutta mitä? Voi myös kysyä, kenelle teollisuusrobotit tuotteitaan tekevät? Työtön ei paljoakaan tuotteita hanki.

 2. Hei Timo ja kiitos hyvästä kommentista ja tärkeistä kysymyksistä.

  Teollisuudesta en olisi niin huolissani. Automaatio on edennyt siellä jo pitkään, robotisoituminen on luonnollinen seuraava vaihe teollisuudessa. Jos kansallisesta kilpailukyvystä voi vielä puhua niin kansakuntien tulisi huolehtia omasta teollistumisestaan dynaamisen robotisaation avulla huolimatta siitä, että ihmisille siellä ei ole töitä. Jos homma hoidetaan oikein on meillä robotit, jotka tuottavat vaurautta kun ihmiset luovat arvoa. Sinikaulukset ovat siirtyneet luontevasti valkoisten kaulusten käyttöön.

  Ongelma onkin lähinnä niiden valkokaulusten ryhmässä, jossa uskotaan “tietotyön” turvaavan työpaikat. Kuitenkin älykkäät ja oppivat koneet vievät korkeakoulutettujenkin töitä – heidän on keksittävä jotain muuta tekemistä. Ja tulevat keksimään, siitä olen varma.

  Sote puolelle robotit tuovat ratkaisuja todella vaikeisiin ongelmiin ja siihen ei mene edes kauan. On vain osattava miettiä työ ja työurat uudella tavalla. Työaikojen pidentäminen ei ole enää kovin viisasta. Silläkin saralla on keksittävä jotain muuta!

 3. Ari Heinonen says:

  Oleellisinta on (globaalin) talousjärjestelmän muutokset, eli kenelle automatisoinnin ja robotisaation hyödyt kertyvät.

  Keskustelu onkin jo kääntynyt tähän suuntaan ja etsimään toimivampia ratkaisuja mm. hyvinvoinnin turvaamiseksi.

  • Hei Ari, tämä on yksi keskeisimpiä asioita pohdittavaksi robotisaation edetessä. Tätä sivusimme myös Bohobusiness kirjassa. Robottiviikko on erinomainen foorumi keskustella merkityksillisistä ja yhteiskuntaan voimakkaasti vaikuttavista asioista.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: