Home » Uncategorized » Suunnanmuutos? Nuupahtamisen ilmapiiristä linjan muutoksiin

Suunnanmuutos? Nuupahtamisen ilmapiiristä linjan muutoksiin

Advertisements

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyt lienee useimmille päättäjille selvää, että Suomessa olisi kyettävä merkittävään suunnanmuutokseen ennen vuotta 2015. Vuonna 2015 on taas eduskuntavaalit. Politiikassa vaalit on sellainen realiteetti, ettei sen merkitystä ainakaan kukaan poliitikko voi kiistää. Suunnanmuutoksessa olisi päästävä eteenpäin ennen vuotta 2015. Onnistunut suunnanmuutos vaatisi onnistuneen ja positiivisten tuloksekkaan työmarkkinakierroksen, hallituksen päätökset 10 miljardin euron kestävyysvajeen eliminoimiseksi, kuntauudistuksen, jolla julkisen sektorin tuottavuutta parannetaan sekä hallituksen pysymisen kasassa seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka.
Täällä Intellectual Transit Zone –sivustolla olemme käsitelleet monia aiheita, ubiikkiteknologista murrosta, verotusta, innovaatiopolitiikkaa, kestävyysvajetta, kilpailukykykysymyksiä ja robotisaatiota. Monien keskusteluiden pohjalta näyttää selvästikin siltä, että Suomessa vallitsee nuupahtamisen ilmapiiri. Tähän samaan johtopäätökseen on tullut nyt myös Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Jyri Häkämies.
Miten Suomi on päässyt tähän tilaan? Varmasti on niin, ettei ole yhtä selkeää syytä nuupahtamiseen. Politiikan kentässä ehkä ole kyetty uudistumaan riittävässä määrin. Sateenkaari- ja sillisalaattihallitukset eivät ole ehkä olleet riittävän teräviä hoitamaan nopeita muutostilanteita. Hallitusten energiaa on jouduttu käyttämään paljon Eurooppa-politiikkaan ja Euroopan talous- ja velkakriisien hoitamiseen. Myös julkisen sektorin uudistukset eivät ole edenneet toivotulla tavalla. Kuntauudistus, sosiaali- ja terveysuudistus ja epäonnistunut valtion tuottavuusohjelma eivät ole olleet isoja menestystarinoita suomalaiselle politiikalle ja demokratialle.
Elinkeinoelämän piirissä on tapahtunut kaksi isoa rakennemuutosta metsäteollisuudessa ja tietotekniikkateollisuudessa. Toisaalta Evan uusi raportti väittää, että kilpailukyvyn menetys voi mahdollisesti johtua yritysjohdon virheistä, vaikka itse tutkimus ei suoranaisesti osoita näin olevan. Aalto-yliopiston Professori Haaparanta väittää näin olevan. Eittämättä yritysten johtamisen ja kilpailukyvyn välillä täytyy olla jokin yhteys. Varmasti voidaan löytää muitakin syitä kansantalouden ja elinkeinoelämän kehityksen nuukahdukseen. Kaikki kannustimet ja verotus eivät ehkä ole olleet riittävän kannustavia kasvuyrityksille. Osa yrityksistämme on siirtynyt Viroon tai muihin maihin parempien kasvunäkymien perään. Emme ole osanneet ennakoida monia isoja muutoksia teknologiakehityksessä kuten viestinnän sähköistymisen vauhtia. Olemmeko nyt valmiita ubiikkiteknologiseen murrokseen ja robotisaatioon? Syytä olisi, jos aiomme saada uuden suunnanmuutoksen aikaan.
Myöskään työmarkkinajärjestöjen väliset suhteet eivät ole olleet erityisen toimivia. Ilmapiirissä olisi varmasti parannettavaa. Nahistelu 3 päivän koulutusvapaista ei ole herättänyt toiveikkuutta, koska työmarkkinapäättäjien pöydälle on tulossa vielä isompiakin asioita kuten kestävyysvajeen edellyttämät päätökset.
Nyt työmarkkinoilla on yli 40 000 syrjäytynyttä nuorta. Suomessa on myös 100 000 alle 30-vuotiasta, jolla ei ole mitään tutkintoa. Monet tutkimukset ovat pitkään kertoneet päättäjille, että syrjäytyneitä ja ilman tutkintoa olevia nuoria on lähes mahdotonta saada mukaan vaativille tietoyhteiskunnan työmarkkinoille. Tämä työmarkkinoiden ongelma on ratkaistava mahdollisimman pian. Tarvittaneen muitakin toimia kuin nuorisotakuu.
Eräs asia on varma. Suunnanmuutos edellyttää tuottavuuden kasvattamista. Tarvitsemme dynaamisia kasvuyrityksiä, kuntauudistusta ja tehokasta sosiaali- ja terveyssektoria. Tarvitsemme lisää avarakatseisuutta, tulevaisuustietoisuutta ja joustavuutta saadaksemme suunnanmuutoksen aikaan.

Advertisements

15 Comments

 1. jarikaivooja says:

  Ei se kyllä ole mitään markkinointihypeä. Yhden konsultin teknologiapessimismi on oma lukunsa.

 2. jarikaivooja says:

  Niin, voihan sitä todellakin väittää, että Internet on kuin astianpesukone. Kaikenlaista sitä voikin väittää ja sitten jotkut voivat sitten vaikka skannalla tällaisia väittämiä Internettiin muiden ihmeteltäviksi “totuuksina”.

  Ne, jotka ottavat ko. väittämän tosissaan, voivat olla sitten vaikka fakiireja. Sovitaanko näin, Lauri?

 3. Lauri Gröhn says:

  Kuvat taisivat jäädä katsomatta ja kirja lukematta. Ne ovat vastalääkettä harrastelijamaiselle konsulttihömpälle. Boho-bisnes on vuosikymmenen rimanalitus, mutta sitähän sinä markkinoit…

 4. jarikaivooja says:

  On kyllä aivan liikaa vaatia lukemaan moista hölynpölyä vakavasti, herra fakiiri. Käyppä huvin vuoksi kysäisemässä joltakin tekniikan tohtorilta (kukaan ei kai vastaa fakiirin pätevyysvaatimuksiasi?) onko Internet astianpesukone? Saat sitten oikenlaisen vastauksen itsellesi. BohoBusiness on kyllä saanut kiittäviä arviointeja useilta suunnilta. En kaipaa kiitoksia fakiireilta, eikä etenkään sellaisilta fakiireilta, joilla on selviä vaikeuksia sisälukutaidossa.

 5. Lauri Grohn says:

  MetAforatkin hakusessa näköjään.
  Bohobusiksen harrastelijamaisuus näkyy etenkin lähdekritiikin puutteena kautta linjan aina lapsellisuuksiin saakka:
  “Jo noin kymmenen vuoden sisällä roboteilla on merkittäviä sosiaalisia kykyjä.”
  “Stephen Hawking totesi … Kehityksen johtavan lpulta siihen, että keinoäly peittoaa ihmismielen.”
  “… Monica ANderson näke jopa intuitiivisen keinoälyn mahdolliseksi tulevaisuudessa.”
  “Ihmisille voidaan rakentaa räätälöityjä politiikkarobotteja, jotka seuraavat politiikkaa ja antavat suosituksia … .”

  Hohhoijaa…

 6. jarikaivooja says:

  No, olisi kiva kuulla perusteluja nyt hiukan miksi nämä arviot olisivat jotenkin huonoja. Eikai Stephen Hawkins ole ajattelijana ihan heikoimmasta päästä? Kyllä nyt aivan avoimesti käydään keskusteluja intuitiivisesta keinoälystä. Itse seurasin niitä Stanfordissa ja Menlo Parkissa. Ja onhan jo nyt jo Suomessa vaaleissa käytetty vaalikoneita. Kyllä kehitys on menossa tähän suuntaan, vaikka kuinka kiukuttelisit FaceBookissa …. Tässä ei ole mitään harrastelijamaisuutta. Sinun käsityksesi sen sijaan vaatisi hiukan ajantasaistamista.

 7. jarikaivooja says:

  Niitähän on tuolla ITZ-sivulla useitakin ….

 8. Lauri Grohn says:

  Hawking on sekoillut uskontoon ja ties mihin. Konsultit voivat olla auktoriteettiuskoisia, tutkijoille se on henkistä kuolemaa…

 9. jarikaivooja says:

  Niin, kysyisin tarkennuksen vuoksi, ovatko kaikki uskovaiset tiedehenkilöt ja konsultit epäpäteviä lausumaan mitään näistä asioista?

 10. jarikaivooja says:

  Mitähän pahaa USA:ssa myytävissä kirjoissa on? Mitähän pahaa on tieteen popularisoinnissa? Mitä pahaa on internetissä? On aika raskasta syyttää BohoBusiness- kirjaa pseudopsykologiasta, koska kaikki kirjan psykologiaa käsittelevät tekstit tarkisti alan pätevä väitöksen tehnyt tohtori. Myöskin väittämä kvasihistoriasta on aika raskas, missähän kohtaan sellaiseen syyllistytään kirjassa, joka on paljolti futuristinen. Useat arvostetut asiantuntijat ovat kiittäneet kirjan skenaarioanalyysejä erittäin ajankohtaisiksi. Huikeita väittämiä sinulta, mutta ei mitään argumentointia ….

 11. jarikaivooja says:

  En jatka tätä keskustelua ilman jotenkin järkeviä argumentteja. Epämääräinen syyttely ei ole minulle dialogian jatkamisen riittävä pohja, varsinkin kun blogiviestini jonka esitin liittyy tyystin toisiin teemoihin. Toivon keskustelun jatkuvan itse asiasta, jota blogiviestini käsitteli.

 12. Lauri olet tervetullut kirjoittamaan BohoBusineksesta tyrmäävän arvion, lisäämme sen kyllä tuonne muiden arvioiden joukkoon.

  Kirja ei vastaa odotuksiasi – fair enough! Emmekä ole siitä lainkaan pahoillamme, sillä olemme kirjoittaneet kirjan, joka ei ole tieteellinen vaan tarkoituksena on tarjona keskustelun aiheita ja popularisoituja näkemyksiä, jotta ihmiset voisivat kehittää omaa ajatteluaan “koneesta”. Siihen viittaa jo kirjan alaotsikko “ihmiskunnan voitto koneesta”. Parasta palautetta olemme saaneet juuri kirjan kansanomaisuudesta ja ymmärrettävyydestä.

  Ylläolevan lisäksi kirja on eräänlainen “akateemisen Jarin” ja “boheemin Cristinan” välinen vuoropuhelu – siitä johtunee tuo kritisoimasi spekulatiivisuus. Olemme halunneet vali.ta sellaisen linjan, sillä maailma ei ole yhdenlainen vaan monenlainen. Halusimme puhutella ihmisiä, jotka haluavat vapautua pysähtyneisyyden kahleista – oli se sitten akateemisuutta, byrokratiaa tai oman ajattelun jähmeyttä. Vapaus ja luovuus yhdistävät minun ja Jarin ajattelua.

  Martin Fordin visiot käyvät kyllä skenaarioista. Ja kun ne lukee, niin tajuaa miksi tämä(kin) kirja on tärkeä. Ihmisten on herättävä näkemään mitä on tapahtumassa.

  Oma viestini on, meidän on kasvettava paremmiksi ihmisiksi ja kehitettävä itseämme. Toisiamme tölvimällä emme pääse mihinkään emmekä varsinkaan voita konetta.

  Iloa sinun suuntaasi Lauri. Goethen sanoin: ole ystävällinen kohtaamillesi ihmisille, jokainen heistä käy elämässään kovaa kamppailua.

 13. Lauri Grohn says:

  Kun ihmiset, jolta puuttuu syvällinen osaaminen asiapiiristä, poimivat he satunnaisia “asiantuntijoita” ja agendaa tukevia lähteitä. Syntyy harrastelijamaista konsulttihömppää, jossa vastuu lukojalla.

 14. Kiitos, kiitos. Myyntilluvut nousevat – asiat, jotka sinä haukut nousevat uuteen arvoon monien muiden mielissä 🙂

 15. Lauri Grohn says:

  “Ymmärettävä” roska on pahimta mitä popularisoija voi tehdä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: