Home » Tulevaisuuden työelämä » Vähemmän on enemmän – informaationikkaroinnin alkeet

Vähemmän on enemmän – informaationikkaroinnin alkeet

Advertisements

Nykymaailmassa tietotyökaluja on enemmän kuin tarpeeksi. Sain hiljattain Android-tabletin ja saatavilla oleva sovellusavaruus säväytti: ilmaiseksi on mahdollista saada työkalut tarpeeseen kuin tarpeeseen! Alkuhuuma kesti muutaman kuukauden, kunnes tarve minimalismiin alkoi nostaa minulla päätänsä. Mihin käytän aikaani tietokoneita piiskatessani? Osaanko valita juuri oikeat työkalut? Onko minulla työkaluja, joiden käyttöä kannattaisi opetella?

Laadin itselleni seuraavanlaisen ajatuksellisen harjoituksen. Koitan valita tietokoneen työkalupakistokseni viisi sovellusta, jotka ovat kaikkein inspiroivimpia, hyödyllisimpiä ja hauskimpia. Tällöin joudun karsimaan rankalla kädellä sovelluksia, joita on tullut testailtua mutta jotka ovat jääneet aktiivikäytöstä pois. Vähemmän on enemmän, sanotaan. Mitä vikaa siinä sitten on, että kokoaa itselleen massiivisen valikoiman sovelluksia? Makuja on monia, mutta oman mieltymykseni mukaisen minimalismin idea piilee juuri kaiken turhan karsimisessa. Aikamme vitsaus on informaatiotulva. Sähköpostiin tulvii roskapostia ynnä muut lieveilmiöt kukkivat. Näin ollen ajatuksellinen sormiharjoitus valita kaikista työkaluistaan viisi, joita ilman ei voi elää, pakottaa fokusoimaan tietokoneiden käyttöä siihen, mikä on olennaisinta.

Työkalupakiston karsiminen ainoastaan olennaisimpaan ansaitsee vielä yhden tärkeän huomautuksen. Jokaisen eteenpäin pyrkivän tietotyöläisen kannattaisi koota viiden tuottavimman työkalunsa lisäksi itselleen viisi sellaista sovellusta, joiden käyttöä haluaa opetella. En tarkoita sellaisia sovelluksia, jotka ovat niin kehnosti suunniteltuja, että niiden käyttöönotto on tuskallista, vaan pikemminkin syvällisempään informaation jalostamiseen soveltuvia työkaluja. Näin tehdessä kymmenen työkalun pakisto on hyvässä minimalismin henkisessä balanssissa ja se sisältää sekä hyötyä, hupia, inspiraatiota että oppimisen kiksejä.

Kutsukaamme tietokoneen työkalupakiston virittelemistä informaationikkaroinniksi. Samalla tavalla kuin sisustusfriikki muokkaa sisustustaan ja hifi-intoilija rakentelee kotiteatteria, informaationikkari panostaa tietokoneidensa virittelyyn sellaisiksi, että ne sisältävät kaiken välttämättömän ja silti jättävät kasvun varaa omalle oppimiselle. Mitkä ovat viisi tärkeintä sovellusta, joita ilman et voi elää? Entä mitä viittä työkalua haluaisit oppia käyttämään?

Vierasbloggaajana Nisse Suutarinen, 21.3.2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: