Home » Tulevaisuuden työelämä » Startup tarvitsee työntekijöikseen pervertikkoja

Startup tarvitsee työntekijöikseen pervertikkoja

Advertisements

Yksi kuluneimmista sanoista suomen kielessä on “osaaja”. “Suomi tarvitsee huippuosaajia”, “paikka on tarjolla osaajalle”, “koulutetaan lisää osaajia” ja niin edelleen. Osaaja ei ole huono sana; se on tiivis ja kertoo tarkalleen mistä on kysymys. Osaaja osaa hommansa aivan kuten tekijä tekee ja näkijä näkee. Suurin osa työpaikoista on sellaisia, joissa tarvitaan juuri asiansa osaavaa henkilöä, olettaen että hän on lisäksi sosiaalisesti miellyttävä ja ilmaantuu ajallaan töihin. Alkava yritys sen sijaan eroaa henkilöstötarpeiltaan radikaalisti toimintansa vakiinnuttaneista organisaatioista. Etsiessään henkilöresursseja startupit haluavat löytää jengiä, joilla on pitkälle viety intohimo asiaansa kohtaan ja motivaatiota tavoitella kuuta taivaalta. Millä sanalla pitäisi kuvailla startupin unelmatyöntekijää?

Moni startup etsii osaajan sijasta rokkistaraa, friikkiä, gurua tai velhoa. Minulla on yksi uusi avaus tähän sanastoon. Minä kutsun pervertikoiksi sellaisia ihmisiä, joita metsästän käynnistäessäni hankkeita. He voivat olla osaajia, mikä on tietenkin hyvä juttu, tai velhoja eli taikurin tasolla taidoissaan, tai guruja kuten kulunut ilmaisu kuuluu – osaamiseltaan niin ylivertaisia, että voivat neuvoa muita. Mutta ihminen, jonka erikoisasiantuntemus on viety peräti perverssille tasolle, on kaikkein hienointa alkavan yrityksen työntekijässä minun mielestäni. Pervertikko on vienyt ammatillisen kiinnostuksensa kohteen niin pitkälle, että normijamppa ei halua edes tietää, mitä ponnisteluja ja omistautumista se on vaatinut. Pervertikko tykkää asioista, jotka ovat muiden mielestä ikäviä ja tylsiä ja juuri siksi pervertikko on huippukysytty. Siinä ei ole mitään perverssiä, jos tykkäät vaikkapa kuunnella musiikkia. Mutta jos olet kerännyt 1000 levyn kokoelman, heität DJ:n keikkaa, luet kaikkia musiikkilehtiä, käyt runsaasti keikoilla, kyhäilet omia sävellyksiä, junailet bändijuttuja ja kierrät kaikki rokkifestarit, niin musiikkiharrastuksesi on saanut piirteitä, joita voisi kutsua perverssin korkealle tasolle viedyksi. Juuri sellaista hemmoa tarvitaan, jos uusi musiikkipalvelu starttaa ja haluaa löytää todellisen musiikin ystävän työntekijäkseen.

Harrastuneisuutta on montaa lajia ja tasoa. Työhaastattelussa hakijasta voisi saada heti otteen kysymällä: “Minkä sortin pervertikko sinä olet?” Kaikillahan meillä on pimeät puolemme ja omintakeiset kiinnostuksen kohteemme…

Vierasbloggaajana Nisse Suutarinen, 21.3.2013


1 Comment

  1. Kristo says:

    Osaamiseen liittyy myös sisäärakennettuna sosiaaliseen hierarkiaan mukautuminen, joka on tarkoituksenmukaisesti verhoutunut kompetenssiin viittaavan tematiikan taakse. Äkkiseltään kuulostaa siltä, että haet termilläsi enemmän “hedonismiä”. Yritteliäs ja onnistumisista nauttija ei välttämättä ole perverssi, mutta ilman hedonismiä ei hän ehkä jaksa yrittää?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: