Home » Niukkuuden mahdollisuudet » Talous harmaa – elämä vihreä.

Talous harmaa – elämä vihreä.

Advertisements

Heidi Hautala erosi harmaan talouden ryhmästä. Hyvä niin, sillä liian harvoin poliitikot kantavat vastuun omista vääristä valinnoistaan. Toisaalta kuinka moni ryhmään jääneistä on käyttänyt palveluja pimeästi? Olisiko ollut parempi, että ryhmäläiset olisivat avoimesti kertoneet omat tapauksensa ja niitä olisi käytetty työn oppimateriaalina?

Suomen talouden ongelmat eivät kulminoidu pienyrittäjien “pimeään talouteen” vaan johonkin aivan muuhun.

Mutta talousjärjestelmä pitää uudistaa. Siihen pitää mahtua ihmisten luontainen palvelusten vaihto, talkootyöt ja pienten palkkioiden maksaminen ihan ilman yhteiskunnan väliintuloa. Sen sijaan pitäisi kehittää mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnan toimintaan ja kehittämiseen vapaa-ehtoisesti. Myös vapaaehtoista verotusta tulisi alkaa kehittää välittömästi, sillä yhä useampi euro menee valtioilta sivusuun virtuaalirahan käyttämisen edetessä.

Erilaiset soitonopettajat tai muita henkilökohtaisia palveluja tarjoavat tuskin tilittävät kaikkia tulojaan. Mutta varsinkin taiteilijat hoitavat vastuunsa yhteiskunnalle – harva tekee niin paljon ilmaiskeikkoja kuin soittaja tai laulaja. Samalla he vaikuttavat myönteisesti monien ihmisten elämään. Palkkio puhtaana käteen, kannatan, mutta sen pitäisi olla laillista. Palkkio onkin osa vaihdantataloutta.

Entä remontintekijät? Pienet palvelukset, ei kuittia, mutta avustaminen vaikkapa paikallisen seurantalon remontissa? Miksei tämän kaltainen voisi olla hyväksyttyä ja jopa kannatettavaa?

Työpaikat vähenevät, ihmisten on löydettävä keinot elättää itsensä. Valtion tuet eivät saa olla elämän lähtökohta vaan heikkojen aikojen turva. Erilaisten talousmallien yhdistäminen hybridiksi taloudeksi auttaisi monia rakentamaan elämäänsä hiukan helpommin.

Ideoita ja asiantuntemusta on tarjolla. Tarvitaan vain tahtotilaa ja innostusta alkaa käsitellä asioita ja tehdä uudistuksia. Mutta aikaa ei ole paljon, ratkaisuilla on kiire.

Tässä kaksi artikkelia taustaksi: Kirottu downshiftaus ja sen jatkoksi Mitä tarkoitamme omavaraistaloudella.

Harmaa talous saadaan kuriin sallimalla erilaiset vaihtoehdot ja valinnat.

Harmaa talous saadaan kuriin sallimalla erilaiset vaihtoehdot ja valinnat.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: