Home » Tulevaisuuden työelämä » Sääntöjen rikkominen on parasta kaviaarikarkkia yrittäjälle

Sääntöjen rikkominen on parasta kaviaarikarkkia yrittäjälle

Advertisements

Luen juuri Steve Jobsin elämänkertaa ollen puolivälissä. Vähitellen minulle alkaa hänen elämäntarinansa myöten valjeta, mistä palikoista menestys on tehty. Salaisuus piilee asioiden tekemisessä eri tavalla kuin muut. Innovaattorin ikiaikainen dilemma ja mysteeri tulee ikuisesti olemaan siinä, miten tehdä samaan aikaan sekä uutta että käyttökelpoista. Itsestään selvää on, että tyydyttyneelle markkinalle hypätessä löytyy potentiaalista kysyntää, mutta myös samaan aikaan paljon kilpailijoita. Neitseelliselle markkinalle hypätessä taasen haasteena on asiakkaiden muutosvastarinta. Miksi ostaa jotain uutta ja vieraalta tuntuvaa? Todella järeitä ja voimakkaita aseita tarvitaan muutosvastarinnan voittamiseksi uutuusarvoa omaaville markkinoille hypätessä.

5-vuotiaana leikimme 8-vuotiaan isoveljeni kanssa avaruusraketin suunnittelua. Insinöörinä selvästikin lahjakkaampi isoveljeni piti jalat maassa ja suunnitteli rakettiin ainoastaan sellaisia ominaisuuksia ja toimintoja, jotka olivat teknisesti mahdollisia. Minä sen sijaan heitin ilmoille: “tehdään rakettiin sellainen nappi, jolla voi toivoa mitä hyvänsä”. Persoonallisuuksiemme ero kävi ilmi jo tuon ikäisenä. Minä tykkäsin mielikuvitusjutuista ja isoveljeni käytännöllisestä insinööritieteestä. Olisiko haavenapilla käyttöä laajemmaltikin liike-elämässä?

Todellista karkkia ja kaviaaria on yrittäjän elämässä hetki, jolloin syntyy tilaisuus totunnaisten sääntöjen rikkomiseen. Kuten kaikista olemassa olevista peleistä voimme oppia, sääntöjä voi rikkoa ainoastaan, jos tuntee kyseiset säännöt. Pokerinaaman voi muuttaa hulvattomaksi kätensä avoimeksi paljastamiseksi – olettaen, että tietää, mitä pokerinaama tarkoittaa. Monopolin itsekkään oman hyödyn tavoittelun voi muuttaa härskiksi neuvotteluksi ja tinkaamiseksi – olettaen, että tietää pelin peruslogiikan. Entäpä sitten tämä bisneksen tekemisen peli, sikäli kun hyväksymme sen näkemisen pelinä? Siinä pelissä on kaikkein suurimmat mahdollisuudet kikkailuun ja pelin sääntöjen näkemiseen omien tarkoitusperien motivoimalla tavalla.

Huippuhetki bisneksessä onnistumisessa – kutsuttakoon sitä kaviaarikarkin hetkeksi – syntyy juuri silloin, kun totunnainen tapa tehdä asioita onnistutaan muuttamaan ja murtamaan. Silloin on aika tilata kaviaaria ja lasillinen vodkaa sopivassa ravintelissa.

Vierasbloggajana Nisse Suutarinen, 9.3.2013


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: