Home » teknologia ja ihminen » Keksijän vastuu on oma-aloitteista

Keksijän vastuu on oma-aloitteista

Advertisements

Aiemmassa blogikirjoituksessani lanseerasin seuraavanlaisen työn määritelmän: “Työ on tunnettu aikaansaannoksista ja vastuun kantamisesta.” Mitenkäs niin kutsuttujen keksijöiden työ suhtautuu toiseen näistä työn tunnusmerkeistä: vastuun kantamiseen? Miten vastuu määritellään sellaisessa työssä, joka on oma-aloitteista vailla suoraa työnantajaa, joka antaa vastuualueen ja tehtävät, jotka työntekijän tulee suorittaa?

On ilmeistä, että keksiminen on tosiaankin aitoa työtä. Varmaan löytyy monia ihmisiä, jotka sanovat, että työ on sitä toimintaa, josta maksetaan palkkaa, ja muu on harrastuspuuhastelua. Mutta minä olen eri mieltä. Ratkaisujen kehittäminen maailmasta löytyviin aitoihin ongelmiin edellyttää tarmoa, intoa, teknologiaosaamista, ymmärrystä maailmasta ja luovuutta. Jotkut ideat ovat pieniä mutta kauniita, kun taas jotkut ideat ovat tottatotisesti mullistavia visioita. Älkäämme siis haastatko energiaamme sen pohtimiseen, onko keksiminen työtä ylipäätään. Sitä se näet vedenpitävästi on.

Keksijän tuntema vastuu on innovaatiotoiminnan ydinkysymys, joka johdattaa meidät sen peruskysymyksen äärelle, miten yksilö voi ylipäätään keksiä jotain merkityksellistä. Oikeastaan se johdattaa meidät myös keksintöaktiviteettien tehostamisen kysymysten äärelle; miten voisimme keksiä lisää ja parempaa? Omasta kokemuksestani allekirjoitan nimittäin, että keksintö syntyy usein halusta ottaa vastuuta jonkin elämän alueen kehittymisestä. Itse olen vuonna 2008 esimerkiksi keksinyt tekstinlouhintaa hyödyntävän idean työvoimahallinnon tarpeisiin. Muistan tasan tarkkaan, että idea syntyi omista kokemuksistani työkkärin asiakkaana ja havainnosta siitä, että asiat eivät olleet mallillaan siellä. Kun ongelmahavaintoon yhdistyi halu kantaa vastuuta kyseisen organisaation toiminnan kehittämisestä, niin keksintö oli valmis! Oli idea ja taho, jolle sitä pystyi tarjoamaan, ja näin innovaatioprosessi käynnistyi.

Lanseeratkaamme uusi käsite: oma-aloitteinen vastuun kantaminen. Keksijän tuntema vastuu on erikoistapaus siitä.

Vierasbloggaajana Nisse Suutarinen, 10.3.2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: