Home » Uncategorized » Vetoja tarvitaan riskibisneksessä

Vetoja tarvitaan riskibisneksessä

Advertisements

Pokerin peluu opettaa meille kaiken olennaisimman mitä tarvitaan riskibisneksessä menestymiseen. Tarkastelkaamme esimerkiksi normaalia palkkatyötä. Se on usein turvallinen vaihtoehto mahdollisimman vähäisellä riskillä varustettuna; unohtakaamme hetkeksi riski saada potkut jostakin syystä. Kunnianhimoisia ihmisiä varten taasen on olemassa riskin otto. Nettikuplan aikana yrittäjät kalastelivat mahdollisuuksia hyötyä buumista; perustettiin portaaleja ynnä muita hypejuttuja; se oli 90-luvun riskibisnestä. Mutta sama peli jatkuu yhä. Juuri nyt saattaa olla oikea hetki hypätä 3D-printtauksen alalle tai semanttiseen webin tulemiseen; yleisö saa jälkikäteen ihmetellä, mistä löytyi joku noin rohkea ja näkemyksellinen ihminen, joka tajusi tarttua tilaisuuteen silloin, kun vasta alustavat merkit ilmiön noususta olivat saatavilla.

Itsekin riskibisneksen alalla toimivana keksintöyrittäjänä olen pohtinut perusteellisesti kysymystä siitä, miten riskiä voi hallita. Olen päätynyt siihen lopputulemaan, että aivan kuten pokerin peluussa, panostettaessa tarvitaan myös jokin pokerikielellä ilmaistuna “veto” ja varasuunnitelma tai muuten voit joutua puille paljaille panostuksen kohteen flopatessa. Pokerissa voit esimerkiksi panostaa toivossa saada värisuora, mutta turvana pitää olla jotain muuta kuten esimerkiksi värinveto. Tällainen strategia edustaa järkevää ja käytännöllistä ajattelua riskibisneksen alalla. Liike-elämässä varasuunnitelmia, plan B:itä ja pokerivertauksen mukaisia vetoja on mahdollista järjestää helposti useita. Voit jättää vaikkapa rahoitushakemuksen ja alkaa välittämästi työstämään uutta, jotta yhden panostuksen epäonnistuessa varalla on heti toinen. Ja kolmas. Ja useampia. Ja niin edelleen, kunnes olet onnistunut junailemaan itsellesi sellaiset kortit, joilla pelatessa pystyt saamaan yhden tai pari onnistumista suuren riskin olemassaolosta huolimatta kunkin virityksen kohdalla. Yksi onnistuminen näissä puuhissa luo työtä pitkäksi aikaa ja nimenomaan se on riskibisneksen viehätys ja sen taustalla oleva kiehtova logiikka.

Maailmassa ei ole olemassa sellaista asiaa kuin absoluuttinen varmuus suunnitelmasi onnistumisesta. Näin ollen odotusarvomatematiikan hanskaaminen on se taito, jolla epävarmuutta voi hallita menestyksekkäästi. Onneksi tämä taito on yhtä paljon maalaisjärjellä ymmärrettävää kuin panostaa ässäparilla “all-in” tai heittää kortit pöytään heikolla kädellä. Riskibisneksen hienous piilee siinä, että kukaan ei voi estää sinua rakentamasta varasuunnitelmia eli jonkinlaisia vetoja useampia kappaleita; ainoastaan kykysi hallita useampaa projektia samanaikaisesti on rajana sellaisessa puuhastelussa.

Vierasbloggaajana Nisse Suutarinen, 7.3.2013

Advertisements

2 Comments

  1. Lauri Grohn says:

    Pokeri ei taida olla kovin hyvä analogia riskibisnekselle. Pokerissa on suljetut säännöt, bisneksessä ei.

  2. Nisse Suutarinen says:

    Kylla bisneksessakin on jonkinlaisia saantoja. Ole viestinnassasi positiivinen. Kuuntele asiakasta. Toimita se, minka olet luvannut. Jne.

    Kaikissa peleissa ja erityisesti bisnespelissa patee, etta saantoja voi rikkoa ainoastaan, jos tuntee saannot.. Elama ylipaataan toimii nain.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: