Home » Uncategorized » Informaatiotyön yhtymäkohdat huoraukseen

Informaatiotyön yhtymäkohdat huoraukseen

Advertisements

“Maailman vanhin ammatti” on tunnetun kliseen mukaan huoraus. Myyt itseäsi “asiakkaille”, missä touhussa tietenkin tarvitset henkilön, joka järjestää noita “asiakkaita”, eli sutenöörin. Mitä hittoa: tämä konseptihan on läsnä hemmetin monessa paikassa normaalissa laillisessa työelämässä. Myyt osaamistasi eli omaa työpanostasi eli itseäsi ja tarvitset henkilöitä, jotka toimivat välittäjäkäsinä töittesi saamiselle. Huora tarvitsee sutenöörin tai muuten työt loppuvat. Mitä voisimme oppia huorausbisneksen analogiasta omaan arkeemme?

Lanseeratkaamme kaksi uudissanaa suomen kieleen: “Informaatiohuora” ja “Informaatiosutenööri”. Tietotyön kehitystrendinä on työn muuttuminen informaation jalostamiseksi. Suurin kysyntä on asiantuntijoille, jotka osaavat muuttaa jalostumatonta tietoa jalostuneeseen muotoon; datasta informaatioksi; informaatiosta tiedoksi; tiedosta ymmärrykseksi; ymmärryksestä viisaudeksi. Tämä suo, jossa erittäin moni nykyajan työntekijä saa toimia tai joutuu toimimaan ja luovimaan, voisi ottaa oppia maailman vanhimmasta ammatista!

Kuulostaa ehkä rumalta kutsua teknistä asiantuntijaa “huoraksi”. Tuomas Vimma romaanissaan “Helsinki 12” kuvaili netin mukanaan tuoman uusmediabuumin teknisiä asiantuntijoita “HTML-huoriksi”. Kyseessä ei ole siis mikään oma keksintöni. Oli miten oli, niin ystävieni kanssa jutellessa puhe usein ajautuu työnhaun ja työn tekemisen olemuksen pohtimiseen. Hitto miltä huoraukselta se tuntuu, jos työn sisältö ei miellytä, ja teet sitä vain rahan vuoksi!

Parittajuus astuu liike-elämässä kuvaan heti, kun puhutaan kontaktiverkostojen rakentamisesta tai kontaktien jakamisesta tai kontaktien saamisesta vastapalveluksena. Liiketoiminnan kehittämisen alalla toimivat hiffaavat luullakseni heti, mistä on kysymys; jos rehellisiä ja suorasanaisia ollaan, niin se on eräänlaista parittajuutta!

Analogia maailman vanhimman ammatin yhtymäkohdista nykyajan informaation käsittelyä koskevaan työhön ratsastaa ikivanhalla perinteellä. Olennaiseksi muodostuu luullakseni maailman pyörimisen logiikka; tarvitaan yhteistyötä suorittavan portaan ja työtilaisuuksien järjestäjien välillä.

Pahoittelut ruman kuuloisen kielen käytöstä, mutta tähän tyyliin olen huomannut joidenkin ihmisten analysoivan työtänsä silloin, kun pomo tai työkaverit eivät ole paikalla. Jos työ tuntuu huoraukselta, niin kannattanee hakeutua tehtäviin, joista aidosti nauttii!

Vierasbloggaajana Nisse Suutarinen, 27.2.2013

Advertisements

1 Comment

  1. Lauri Gröhn says:

    Ikävää on myös, että Suomessa ns. asiantuntijat ovat korruptoituneet. Kyseessä on eräänlainen älyllinen prostituutio, johon tutkijat suostuvat projektien ja erilaisten jäsenyyksien toivossa tai pelkkää laiskuuttaan. Ns. tietoyhteiskunnan “tutkijat” ovat tuon kaartin “valiojoukkoa”.
    PS. Kartellit ovat yksi korruption muoto. (21.12.2004)
    http://www.kolumbus.fi/lauri.grohn/yk/teksti/korruptio.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: