Home » Uncategorized » Mikä on pahin luovuuden tappaja?

Mikä on pahin luovuuden tappaja?

Advertisements

Luovuus ei ole mitä tahansa räpeltämistä. Kuka hyvänsä osaa tuhertaa sontaa, joka on uutta, muttei kanna mitään arvoa. Itsestään selvästi luovuutta vaativat esimerkiksi seuraavan tyyppiset tuotokset: musiikkikappale, joka herättää tunteita; kirjoitus, joka herättää ajatuksia; kuva, joka vangitsee tärkeän osan maailmaa; ja niin edelleen. Luovuuden tunnistaa kyllä sen nähdessään joten sitä ei tarvitse määritellä.

Mielenkiintoinen persoonan ulottuuvuuksien vastapari on rationaalista ajattelua edustava realismi versus luovuus. Kummatkin ominaisuudet ovat huippuunsa hiottuina niin arvokkaita, että niillä voi elättää itsensä. Esimerkiksi osakeanalyytikko voi ratsastaa rationaalisen ajattelun taidolla itsensä tähtiin. Yrityksen toimitusjohtajia on montaa tyyppiä, mutta siinä roolissa rationaalinen ajattelu voi myös kukoistaa liikkeenjohdon ollessa järkevän ihmisen käsissä. Miten luovuus sitten suhtautuu rationaalisuuteen?

Harva tietää, että luovuus ei edes korostuneena luonteenpiirteenä sulje pois kykyä realiteettien tajuun. Ethän voi luoda mitään muita ihmisiä miellyttävää, jos et tajua maailman menosta mitään. Toisin sanoen luovuus pitää sisällään osan siitä taidosta, jota epäluovat, mutta erittäin rationaaliset ihmiset pitävät kruununjalokivenään! Nyt päästään itse konfliktiin ja ristiriitaan: mitä tapahtuu silloin, kun luova ihminen ja luovuudessa puutteellinen rationalisti-analyytikko kohtaavat ja yrittävät tehdä yhteistyötä?

Seurauksena on rumaa jälkeä, tuhoa, hermojen menestystä ja yhteistyösuhde, joka katkeaa kuin kanan lento, ellei ristiriidan olemusta ja alkusyytä ymmärretä. Luova tyyppi heittää ilmoille lennokkaita ajatuksia ja rationalisti vastaa: pidä jalat maassa, nyt tarvitaan järkeä, kaikki uusi ei ole välttämättä hyvää, minä en tarvitse tuollaista – jatka itse ketjua; näitä kommentteja on nähty runsaasti.

Olen itse muutamaan otteeseen kokenut tämän tarinan luovuuden ja epäluovan rationalismin kohtaamisesta ja todennut, että siivoan nämä innostuksen tappajat pois tärkeimpien yhteistyökumppanieni listasta. Ihmisiä ei voi muuttaa, mutta yhteistyökumppaniensa joukon laatua pystyy muokkaamaan.

Vierasbloggaajana Nisse Suutarinen, 16.2.2013

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: