Home » Tulevaisuuden työelämä » Erinuoret eri töihin.

Erinuoret eri töihin.

Advertisements

Olen ennenkin ollut tekemisissä todella nuorten yrittäjäksi aikovien, tai yrittäjinä toimivien, ihmisten kanssa. Tarkoitan siis 15-25 vuotiaita, joilla on edessään kokonainen elämä elettävänä ja unelmoitavana. Ja onhan sitä jotain suunnitelmiakin tehtävä, jotta pääsee polun alkuun. Tunnelma näiden nuorten kanssa on ollut äärimmäisen innostava ja mukaansatempaava. Siksi olin enemmän kuin onnellinen, kun sain ehdotuksen tehdä yhteistyötä organisaation, joka pyrkii edistämään tämän ikäisten, tulevien vastuunottajien joukon, luovuutta, yrittäjyyttä ja yhteisöllisyyttä, kanssa.

Matkalla kotiin luin lehdestä kuinka työmarkkinajärjestöt eivät pääse hallituksen kanssa sopuun työurien pidentämisestä. Ajattelin, että voihan kutisevat kipinät sentään. Nämä nuoret, joista nyt kirjoitan, eivät ehkä milloinkaan työllisty sellaisiin palkkatöihin, joihin me ja työmarkkinajärjestöt olemme tottuneet. Siis mitä todennäköisemmin eivät työllisty.

Eksponentiaalisella vauhdilla kehittyvät teknologiat tulevat vapauttamaan ihmiset perinteisistä töistä. Kyseessä on valtaisa paradigman muutos työssä sekä suuri uudenlaisen tulonjaon prosessi. Jos emme aloita tuota pohdintaa välittömästi (olisi pitänyt aloittaa jo) niin meillä on tulevaisuudessa yhä suurempi kuilu rikkaiden ja köyhien välilä. Rikkaita ovat he, jotka omistavat teknologiat. Sillä aikaa kun pohditaan työajoista luopumista, työnelämän kehittämistä ja työurien pidentämistä, yhä useampi menettää kosketuksensa työhön. Siis perinteisessä merkityksessä.

Onko meistä välittämään nuorten tulevaisuudesta? Pääministeri Katainen julisti tulevaisuusselonteon alkumetreillä, että meidän tulee välittää toisistamme. Mutta välitämmekö nuorten elämästä ja tulevaisuudesta – heidän ehdoillaan ja aidosti heidän parhaakseen? Vai ovatko nuoret vain eläkepäiviemme maksajia?

Hyväntekeväisyyskeräykset ja tempaukset ovat hienoja asioita, mutta ne eivät poista sitä tosiasiaa, jonka edessä olemme: työ siirtyy teknologialle. Ihmisten on keksittävä muuta tekemistä. Nuoret, jotka nyt matkaavat kohti tulevaisuutta ovat erinuoria. He tekevät eri töitä. En tiedä mitä nuo työt ovat, mutta toivon, että niitä voisi kuvailla sanoilla: inhimillinen, merkityksellinen ja kestävä. Eri nuoret menestyvät autenttisina omina itseinään. Emme saa välittää heille mielistelyn ja pönötyksen asennetta.

Mietimmekö me lainsäädäntöä? Oikeuden eettistä pohjaa ajalle, kun ihmiseen voidaan asentaa nanokokoisia robotteja hoitamaan solujen hommia? Kun robottiavusteisuus mahdollistaa vanhusten elämisen kotona? Kun autot ajavat ilman kuljettajaa ja ostokset tulevat koteihimme printtereiden kautta? Pohdimmeko yhteiskunnan tulonmuodostusta, kun ihmistyön verotulot supistuvat?

Vastaus on ei. Mutta nyt on aika ryhtyä pohtimaan. Sanoisin, että se on tärkein tehtävämme – lastemme vuoksi.

Tulevaisuusselonteko julkistetaan ystävänpäivänä. Lievästi jännittää. Usko ja toivo eivät ole korkealla, mutta ehkäpä hallitus yllättääkin iloisesti?

Minkälainen tulevaisuus löytyy unemien utuverhon takaa?

Minkälainen tulevaisuus löytyy unemien utuverhon takaa?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: