Home » Tulevaisuuden työelämä » Statusajattelusta virtaa luovuuteen

Statusajattelusta virtaa luovuuteen

Advertisements

Luovuuden perustavaa laatua oleva dilemma on, miten päästä jäljille. Tyhjä paperi ei anna mitään suuntaviivoja siitä, mitä pitäisi tehdä seuraavaksi. Näin ollen tarvitaan nyrkkisääntöjä siihen, miten luova purske saadaan käynnistymään ja työ alkaa luistamaan kuin itsestään.

Improvisaatioteatterin tunnettu guru Keith Johnstone on kirjoittanut paljon siitä, miten näyttelijät väistämättä ajautuvat esittämään erilaisia statuksia. Johtaja-alainen, isäntä-renki, dominoija-alistuja ja niin edelleen. Erilaiset statukset ovat jokapäiväiseen arkeemme ja erityisesti työelämään kuuluva kaikkialla läsnä oleva ilmiö. Voisiko teatterimaailmasta tutusta statuksen käsitteestä saada jotain hupia luovaan työhön?

Hyvä heuristiikka veden heittämiseksi luovuuden kiukaalle on pohtia ylästatuksen saavuttamista. Esimerkiksi jatko-opiskelija, jota kutkuttaa akateemisen uran luominen, voi pähkäillä salaa mielessään professoriksi tai dosentiksi pääsemistä. Tällöin kysymyksessä voi olla vain haave, mutta heti huomaa, että työ saa tavoitteellisuutta ylemmän statuksen metsästämisestä. Toinen tyypillinen esimerkki on alkava yrittäjä. Status ja uskottavuus voi olla alhainen ja joutuu kuuntelemaan sellaisia puheita kuten “te olette vasta alkuvaiheessa”. Yrittäjän työ eteenpäin pääsemiseksi saa heti ryhtiä, kun kiteyttää polun ylempään statukseen. Esimerkiksi yritys, jolla on loistava liikeidea, muttei vielä asiakkaita, nousee tietenkin täysin uuteen liigaan, jos liikevaihtoa syntyy.

Kiinnostavaa olisi pohtia, missä määrin alastatuksen esittämisestä voi hyötyä työelämässä. Esimerkiksi työntekijä, joka hoitaa säntillisesti ruutunsa eikä tee mitään kunnianhimosta viestivää häröilyä, pärjää usein todella hyvin. Statusajattelu edellyttää sosiaalista pelisilmää.

Vierasbloggaajana Nisse Suutarinen, 10.2.2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: