Home » Niukkuuden mahdollisuudet » Rajoitukset lisäävät luovuutta

Rajoitukset lisäävät luovuutta

Advertisements

Yleinen käsitys on, että luovuus tarvitsee vapautta kukoistaakseen. Tiukat deadlinet, tarkat määräykset työn tekemisestä ja mitä erilaisimmat ulkoa tai ylhäältä tulevat paineet ja odotukset tappavat luovuuden; näin ainakin yleisesti uskotaan. Eikö olisi paljon mukavampaa istua kahviloissa ja juoda lattea jos haluaa olla luova?

Esitän toisenlaisen näkökulman luovuuden ja vapauden suhteesta. Väitän, että rajoitukset voidaan nähdä luovuutta tehostavana ilmiönä. Logiikka tämän asian taustalla on se, että puhtaalta pöydältä on vaikea luoda uutta. Anna suunnittelijalle tyhjä paperi ja pyydä häntä kehittämään tuote tyhjästä. Ei onnistu. Sen sijaan, jos annat hänelle suuntaviivat ja rosoisen potentiaalia omaavan aihion, niin kummasti alkaa syntyä jälkeä. Rajoitusten luovaa toimintaa virkistävä voima piilee juuri siinä, että ongelmanratkaisuinto saa ruokaa niukoilla resursseilla toimimisesta. Sinun on pakko keksiä, jos budjetilla nolla ja henkilöresursseilla yksi (oma itsesi) on viikon sisällä saatava aikaiseksi jokin esittelykelpoinen tuotos valmiiksi.

Historia tuntee monia esimerkkejä niukkuuden inspiroivasta voimasta. Keskitysleirien vangeilla oli lukemattomia vapauden rajoituksia, mutta siinä paineessa moni taiteilija teki tulitikkurasian kanteen uskomattomia taideteoksia. Toinen havainto on pula- ja sota-aikoina eläneiden ihmisten tuotteliaisuus. Silloin kun on vähän raaka-aineita, niitä pitää osata käyttää ja yhdistellä kekseliäällä tavalla. Yltäkylläisyys ei näet ruoki mielikuvitusta samalla teholla kuin puute.

Ohjenuoraksi yrittäjälle, joka haluaa joskus koetella luovuuden rajojaan, ehdotan seuraavaa. Laadi itsellesi vaikkapa yhden viikon ajaksi tietoisesti suunnitellun niukat olosuhteet. Älä lue lehtiä, katso televisiota saatikka selaile nettiä. Valitse jokin teema, jota rupeat pohtimaan. Kysy vaikkapa LinkedIn Answersistä, mitä reunaehtoja tehtävällesi voidaan asettaa. Loput on silkkaa ajatustyötä, mutta tiukkojen rajoitusten ja vähien virikkeiden voima ohjaa sinut itsestään oikeille urille: rokkaamaan luovuuden valtakunnassa.

Vierasbloggaajana Nisse Suutarinen, 25.1.2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: