Home » Uncategorized » Mediasirkus ammentaa taikureista ja parrakkaista naisista

Mediasirkus ammentaa taikureista ja parrakkaista naisista

Advertisements

Itse olen pitkän linjan sirkusharrastaja ja olen seurannut sivusta tarkalla silmällä sirkusinstituution kehittymistä ja ilmiömaailmaa. Sirkus elämänalueena on verraton; missä muualla pääsisit näkemään klovnin tai sellaisen temppuilijan, joka on koko elämänsä treenannut pystyäkseen esiintymään erikoistaitojen viihdetaiteilijana? Tulennielentä on helppoa, mutta näyttävää. Jonglööraus on vaikeaa ja melko näyttävää. Taikuus on erittäin vaikeaa ja erittäin suuressa määrin yleisöön vetoavaa. Kimaltelevaan takkiin pukeutunut sirkustirehtööri on pukeutumisen konventiota rikkovana hahmona pysäyttävä näky.

Puhutaan mitä puhutaan perinteisestä tai uudesta sirkuksesta, mutta media on näyttämönä vielä isomman mittakaavan sirkusareena. Oletko tullut ajatelleeksi, että Matti Nykänen on tehnyt itsestään keltaisen lehdistön suosiollisella avustuksella kansakunnan virallisen pellen? Tai ajatellaan Mikael Granlundia; hän esitti arvokisoissa kymmenen pisteen tempun ja teki kertaheitolla itsestään valtakunnan ykköstemppuilijan. Kansa tarvitsee leipää ja sirkushuveja. Lukiessaan mitä hyvänsä läpyskää tavallinen tallaaja ja median kuluttaja haluaa nähdä kiintoisia esiintyjiä erikoistaitoineen. Taputukset seuraavat vasta sitten, kun temppu ja esiintyminen estradilla on nähty. Mädät tomaatit (lue: raadolliset kommentit keskustelun jatkoilla netissä) lentelevät päin pläsiä jos mediapersoonan esittämät liikkeet eivät miellytä.

Sirkus ammentaa räikeyden tyylilajista. Raitaa ja ruutua sekoitettuna yhteen, liian lyhyt kravatti, liian pitkä kravatti, huvittava housujenkannatinratkaisu henkselit, vastavärejä, keltainen huivi ja mitä erilaisimpia tyylisäännöstöjä rikkovia ratkaisuja marssitetaan esille. Tämän estetiikan kruununjalokivi on sellainen esiintyjä, joka loksauttaa pelkällä olemuksellaan yleisön suut auki. Esimerkiksi parrakas nainen. Joidenkin mielestä on kyseenalaista käyttää kääpiöitä vetonauloina, mutta sirkuksen maailmassa se toimii. Mitä tämä merkitsee median logiikan näkökulmasta?

Media on areena, jossa esille pääsee ainoastaan erottuautumalla tavallisen kansan riveistä. Tosi-TV hakee jatkuvasti huomionkipeitä osallistujia. Ehkäpä heille pitäisi sanoa: tervetuloa sirkukseen!

Vierasbloggaajana Nisse Suutarinen, 25.1.2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: