Home » Tulevaisuuden työelämä » Liikelounastus katkaisee kiireen

Liikelounastus katkaisee kiireen

Advertisements

Tommi Ullgrén on pääkaupunkiseutulainen rinnakkaisyrittäjä, jolla hän tarkoittaa useamman yrityksen kehittämistä samanaikaisesti. Koska hänen toimintansa perustuu tiimien kokoamiseen yritysaihioiden ympärille ja ohjelmistohankkeiden huippuasiantuntijoiden etsimiseen sellaisten projektien ympärille, joista saadaan luotua yritysaihio, Tommi on päättänyt panostaa verkostoitumiseen. Yhtenä tärkeänä keinona verkostoitumiseen hänellä on työpäivään kuuluva liikelounastus.

Tommi liikelounasti viime vuonna yli 100 ihmisen kanssa. Hän erittelee lounaskumppaninsa neljään kategoriaan: 1) ystävät 2) yritysverkosto 3) bisneskollegat 4) mielenkiintoiset ihmiset, jotka muut ovat tutustuttaneet hänelle. On helppo ymmärtää, että systemaattinen liikelounastus johtaa tuloksiin. Muutama lounaskumppani viikossa tuo merkittävän lisän omaan kumppaniverkostoon nopeasti.

Ullgrén avaa omaa toimintatapaansa: ”Liikelounastus katkaisee kiireen työpäivän keskellä. Ihmisen pitää syödä päivittäin ja liikelounastus on paitsi miellyttävää, myös oiva tapa tutustua rauhassa uuteen ihmiseen.” Tommin mukaan näet yrittäjällä on usein kiireitä niskassa, ja Ullgrén haluaa tuoda liike-elämän kulttuuriin toisenlaista sosiaalisempaa ja avoimempaa virettä.

Tommi puhuu nk. sattumahdollisuuksien eli serendipiteettien voimasta. Tällä hän tarkoittaa sitä, että uusiin ihmisiin tutustuttaessa tyypillisesti yhteistyökuviot ja synergiat löytyvät monesti onnekkaita sattumia muistuttavalla tavalla. Jotkut yritykset puhuvat casual fridaystä tai perjantaibissestä työtoverien kesken. Tommi sen sijaan on varannut kalenteristaan aikaa nimenomaan uusiin tuttavuuksiin tutustumiselle. Ullgrén lienee yksi varteenotettavimpia ehdokkaita liikelounastuksen keulahahmoksi Suomessa. Verkostoitumisaktiviteeteistaan johtuen hän määrittelee itsensä ”höyryllä toimivaksi verkostoitumiseläimeksi”. Siinä on lupausta ja edelläkävijyyttä kerrakseen.

Ullgrén on pohtinut erityisesti kolmen ruokalajin lounaan hienovaraisia yksityiskohtia ja etuja: ”Kun uusi ruokalaji tuodaan pöytään, keskustelu saa luonnollisella tavalla rakennetta. Keskeytyksen kautta voidaan siirtyä luontevasti seuraavan keskustelunaiheen kimppuun.” Tommin politiikka on myös tarjota lounaskumppaneilleen ruoat ja juomat. Näin uudelle ystävälle ja lounasseuralle jää epäilemättä hyvä maku tapaamisesta; ei kaduta, että tuli käytyä moikkaamassa. Hyvän keskusteluhetken arvo on monesti lounashintaa suurempi ja vakiotapa ratkaisee pienen arvonnan laskun suorittamisen hetkellä. Tommin mielestä esimerkiksi 15 euroa on kannattava satsaus mahdollisen uuden ystävän kohtaamisessa.

Ullgrén haluaa levittää liikelounastamisen ilosanomaa koko Suomeen. Omat verkostot ja yhteistyösuhteissa piilevä luottamus saavat uutta voiteluainetta einehtimisestä keskellä työpäivää. Ullgrén peräänkuuluttaa Suomeen henkilöitä, joita voisi kutsua ”luottamusfasilitaattoreiksi”; ihmisiä, jotka tutustuttavat sopivia ihmisiä toisiinsa. Tällainen Ullgrénin suosima toimintatapa perustuu hänen mukaansa siihen, että kun hyvän laittaa jakoon, se palautuu itselle ennemmin tai myöhemmin uudessa muodossa.

Vierasbloggaajana Nisse Suutarinen, 25.1.2013


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: