Home » Yritysten uudistuminen » Orgaanista kasvua lentämällä kukasta kukkaan

Orgaanista kasvua lentämällä kukasta kukkaan

Advertisements

Yritysjohtajat vastaavat usein talouslehtien haastatteluissa, että heidän strategiansa on kasvaa orgaanisesti. Pörssiyhtiöt harrastavat aggressiivisia peliliikkeitä kuten yrityskauppoja, kun taas pienyrittäjän kannattaa panostaa pikemminkin vähä vähältä tapahtuvaan paisutteluun, hitaaseen mutta varmaan etenemiseen ja askel askeleelta eteenpäin pääsemiseen. Heitän pallon ilmoille: miten voi kasvaa orgaanisesti?

Olen itse suuri orgaanisen kasvun fani. Oma keksintöjä kaupallistava yritykseni Kinetricks Oy toimisi juuri kyseisellä strategialla, jos olisin yksin puikoissa. Yrityksemme olisi tällöin kuin kasvi, jota kastelisimme hiljalleen ja jonka antaisimme rönsyillä vapaasti jokaiseen suuntaan. Ohjenuoraksi orgaaniseen kasvuun annan vinkin: tärkeintä on tarkka silmä ja havaintokyky. Puurtamalla ja hommia paiskimalla aika ajoin tulee vastaan hetki, jolloin uusia ovia avautuu. Yrittäjän havaitessa tämän ei tarvitse kuin katsoa ympärilleen, ja bisnes paisuu kuin pullataikina – hieman liioitellakseni.

Veistelkäämme lisää luontoanalogioilla. Yrityksesi voidaan nähdä vihereläväisenä ja yrittäjä toimii viherpeukalona. Kassavirta ja rahoitus on lannoitetta. Markkinointitoimenpiteet ovat kuin siitepölyn päästämistä ilmoille. Parhaimmillaan siitepöly houkuttelee mehiläisiä kukintojen luo. Viestien viraalinen leviäminen ja puskaradiomarkkinointi hoituu tällöin siitepölyä imaisseiden siivekkäiden suosiollisella avustuksella.

Joskus yrittäjälle tulee vastaan kvanttihyppy: esimerkiksi uuden asiakascasen myötä tapahtuu iso suunnanmuutos. Sellaisen gloorian rinnalle menestyäkseen tarvitaan lisäksi valoa, ravintoa ja mehiläisiä houkutteleva kaunis kukinto. Yrittäjä on puutarhurin sukulaissielu.

Vierasbloggaajana Nisse Suutarinen, 10.1.2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: