Home » Kansalaisten hyvinvointi ja osallisuus » Suomen ja Euroopan kehityksen pitkän aikaviiveen tulevaisuusarviot

Suomen ja Euroopan kehityksen pitkän aikaviiveen tulevaisuusarviot

Advertisements

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suomen ja Euroopan kehityksen pitkän aikaviiveen tulevaisuusarvio on nyt tarjolla verkossa.

Tässä verkkolinkki Europe – Quo Vadis – raporttiin vuodelta 2010:

http://forum.pl/upload/htmle/file/Europa%20Quo%20Vadis%20ISBN.pdf

Europe – Quo Vadis -raportti sisältää globaalin kehityksen pitkän aikaviiveen ennakointia ja erityisesti Euroopan kehityksen arviointia.

Raportissa on myös arvio Suomen pitkän aikaviiveen kehityksestä:

Kaartemo, Valtteri & Kaivo-oja, Jari (2010) Finland 2050 in the Perspective of Global Change. In Jakubowska, Patrycja, Kukliñski, Antoni & Zuber, Piotr (Eds.) The Future of Regions in the Perspective of Global Change. Case studies. Part Two. Volume 4. Second Edition. Sponsored by Lower Silesian Foundation for Regional Development, Warsaw and Wrocław, Poland, s. 113-122.

Tämä Suomeen fokusoituva artikkeli sisältää mm. suppean yhteenvedon HS -päättäjäseminaarin esitelmästäni HS-talolla vuodelta 2007, jossa ennakoin villeinä kortteina mm. Nokian romahtamista ja finanssikriisiä. Se varsin yleinen väittämä siitä, että kukaan ekonomisti Suomessa ei varoittanut päättäjiä finanssikriisistä, ei siis pidä paikkaansa.

Ennakointiterveisin

Jari Kaivo-oja
Tutkimusjohtaja (Turun yliopisto), Dosentti (Helsingin yliopisto, Lapin yliopisto)

Advertisements

10 Comments

 1. Lauri Gröhn says:

  Ennusteissa pitää toteutua mitä+missä+milloin. Lisäksi pitää mainita ennusteiden kokonaismäärä.

  • jarikaivooja says:

   Niin, en nyt tässä yhteydessä puhunut ennusteista – vaan villeistä korteista. Tulevaisuuden tutkimuksen peruskursseilla opetaan, että pitkän aikaviiveen arvioiden osalta ennusteet eivät ole kovin tarkkoja noin ylipäätänsä.

 2. Lauri Gröhn says:

  Villit kortit ovat vain retorista hämäystä. Vastuun pakoilua.

 3. Lauri Gröhn says:

  Jos käytetään “villejä kortteja” ei voida puhua “ennakoimisesta”. Tuokin opitaan siellä ns. tulevaisuuden tutkimuksen peruskurssilla, luulen.
  “Villit kortit ovat täydellisen yllättävästi ilmaantuvia muutostekijöitä, jotka muuttavat tapahtumisen kehityskulun äkillisesti epävarmaksi.”

 4. jarikaivooja says:

  Tässä julkaisuja, jonka voit lukea ja hiukan syvällisemmin perehtyä asiaan. Heikot signaalit ja villit kortit ovat asioista, joita voimme todella ennakoida. Esimerkiksi Pentagon analysoi koko ajan villejä kortteja.

  Ks. http://community.iknowfutures.eu/pg/file/popper/view/11926/iknow-era-toolkit-2011

  ks, http://community.iknowfutures.eu/pg/file/popper/view/11841

  ks, http://www.amazon.com/Out-blue-surprises-anticipate-profound/dp/0965902722

  Hyvää Uutta Vuotta 2013 ennakoinnin parissa!

  Jari Kaivo-oja

  • jarikaivooja says:

   Tässä vielä tieteellinen artikkeli Laurille iltalukemiseksi näistä teemoista ja käsitteistä:

   Mendonca, Sandro, Cunha, Miquel Pina E., Ruff, Frank & Kaivo-oja, Jari (2009) Venturing into the Wilderness: Preparing for Wild Cards in the Civil Aircraft and Asset-management Industries. LRP Long Range Planning. International Journal of Strategic Management 42 (2009), pp. 23-41.

   Tämä tutkimus sisältää kaksi ison korporaation ainutlaatuista casea. Yritätkö oikeasti väittää, että kyse on jostain vastuun pakoilusta? Kannattaa perehtyä asiaan tarkemmin.

   Jari Kaivo-oja

 5. Lauri Gröhn says:

  Eikö mennyt perille:

  Jos käytetään “villejä kortteja” ei voida puhua “ennakoimisesta”. Tuokin opitaan siellä ns. tulevaisuuden tutkimuksen peruskurssilla, luulen.
  “Villit kortit ovat täydellisen yllättävästi ilmaantuvia muutostekijöitä, jotka muuttavat tapahtumisen kehityskulun äkillisesti epävarmaksi.”

  • jarikaivooja says:

   Jostakin tekijöistä ne villitkin kortit syntyvät. Käy nyt ensiksi tutustumassa iKnow-järjestelmään ennen kuin enemmän viisastelet tästä asiasta. Riskianalyysit on ihan normaalia ennakointiin liittyvää asiaa. Olen luennoinnut asiasta Aalto-yliopistossa Suomen keskeisille riskianalyysiasiantuntijoille, joten en nyt tästä ihan kylmiltään puhu. Skenaarioanalyysi ja villien korttien analyysi voi olla ja onkin nykyisin osa riskianalyysiä. Perustele nyt jotenkin tuota outoa mielipidettäsi..

 6. Lauri Gröhn says:

  Antaisikot esimerkin täydellisen yllättävästi ilmaantuneesta muutostekijästä? Oliko Nokian romahtaminen sellainen?

 7. jarikaivooja says:

  Niin, jos luit artikkelini, Mendonca, Sandro, Cunha, Miquel Pina E., Ruff, Frank & Kaivo-oja, Jari (2009) Venturing into the Wilderness: Preparing for Wild Cards in the Civil Aircraft and Asset-management Industries. LRP Long Range Planning. International Journal of Strategic Management 42 (2009), pp. 23-41, ymmärrät villit kortin ovat prosesseja, joiden takana on muutostekijöitä, rakenteita, erityisesti heikkoja signaaleja jotka yhdessä tuottavat itse villin kortin. Villejä kortteja voidaan tunnistaa erityyppisinä (viisi tyyppiä iKnow-järjestelmässä). Vuoden 2007 aikana oli nähtävissä tämä mahdollinen Nokian prosessi, joka näkyi tiettynä ylimielisyytenä. On myös huomion arvoista todeta, että tietyt villikortit voivat myös palata ajassa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: