Home » Niukkuuden mahdollisuudet » Paradigman muutos osa 2. Teknologia edellä tulevaisuuteen?

Paradigman muutos osa 2. Teknologia edellä tulevaisuuteen?

Advertisements

Viikolla sain tilaisuuden laajentaa ymmärrystäni uusien innovaatiohankkeiden tiimoilta. Oivalsin, että jotain tärkeää puuttuu ja siksi oli ihan pakko kirjoittaa jatkoa edelliseen Paradigman muutos – ikuisesta prosessista aikaansaamisen ja voittamisen kulttuuriin -postaukseen.

Yleisnäkemykseksi jäi, että hankkeissa ja -seminaareissa luetellaan innolla uusia teknologioita, opensourceja, big dataa, 3D-printtausta, robotteja, äly-sitä ja äly-tätä – mutta muutoksesta ei puhuta. Kuten tavallista – muutokseen mennään teknologia edellä. Ja se on tuhon tie. Teknologia edellä tapahtuva muutos on jatkuvaa adhocia ja ihmisten ahdistamista systeemeiden orjiksi.

On totta, että BohoBusiness -kirjassa puhutaan roboteista ja keinoälystä ja minua ja toista kirjoittajaa Jari Kaivo-ojaa pyydetään paljon näistä asioista puhumaankin. Silti BohoBusineksesta tärkeintä on huomata kysymys: mitä ihminen on ja mitä hän tekee, kun koneiden valtakulku etenee?

Suomessa halutaan sinnikkäästi elää vanhanliiton innovaatiopolitiikkaa. Halutaan puhua asiakkaiden tarpeesta ja kuluttajalähtöisyydestä. Ei haluta nähdä ihmistä luovana, omasta elämästään ja valinnoistaan vastuullisena yksilönä. Innovaatioseminaareissa ei mietitä ihmistä ja elämää, vaan tuotteita, joita ihmisille voisi kehitellä. Ja tietysti: tuotteistakin innovaatioissa on kyse.

Mutta. Suuri trendi maailmalla on DIY – do it yourself, tee se itse. Lukija naurahtaa siellä, että villasukan kutojiksiko tässä pitäisi ryhtyä? Kyse on suuremmasta asiasta. Luepa miten Peter Diamandis, Singularity Universityn ja XPrice, filantrooppisen innovaatiopalkinto organisaation perustaja kuvailee DIY:n valtaisaa liikevoimaa:

“A movement is growing quietly, steadily, and with great speed. In basements, attics, garages, and living rooms, amateurs and professionals alike are moving steadily towards disparate though unified goals. They come home from work or school and transform into biologists: do-it-yourself biologists, to be exact.

DIYbiology (“DIYbio”) is a homegrown synthesis of software, hardware, and wetware. In the tradition of homebrew computing and in the spirit of the Make space (best typified by o‘Reilly‘s Make Magazine), these DIYers hack much more than software and electronics. These biohackers build their own laboratory equipment, write their own code (computer and genetic) and design their own biological systems. They engineer tissue, purify proteins, extract nucleic acids and alter the genome itself. Whereas typical laboratory experiments can run from tens-of-thousands to millions of dollars, many DIYers knowledge of these fields is so complete that the best among them design and conduct their own experiments at stunningly low costs. With adequate knowledge and ingenuity, DIYbiologists can build equipment and run experiments on a hobbyist‘s budget. As the movement evolves, cooperatives are also springing up where hobbyists are pooling resources and creating “hacker spaces” and clubs to further reduce costs, share knowledge and boost morale.

This movement, still embryonic, could become a monster — a proper rival to industry, government, and academic labs. The expertise needed to make serious breakthroughs on a regular basis at home hasn‘t yet reached a critical mass, but there are good reasons to believe that this day will soon come…”

DIY sisältää kaikki nuo alussa luetellut älyt ja teknologiat, mutta paradigma on muuttunut. Ihminen on tekijä, kokija, brändi ja päättäjä.

Suuri paradigman muutos on tapahtumassa innovaatiovouhkaajien huomaamatta ja se liittyy edelliseen. Ambien Intelligence muuttaa tavan ajatella teknologiaa. Tähän saakka ihminen on reagoinut teknologiaan, jatkossa tilanne tulee olemaan täysin toisinpäin; teknologia reagoi ihmiseen. Ubiikkiteknologia on askel matkalla ambient intelligence sovellutuksiin, mutta jo nyt esimerkiksi Philips on kehittänyt tuotteita, jotka perustuvat ambient intelligenceen. Myös omassa puhelimessani on ambient intelligencea – sen silmä tarkastaa säännöllisin väliajoin vieläkö katselen ruutua, jos en niin laite siirtyy valmiustilaan. Ambient intelligence reagoi läsnäoloon, sen kehitykseen vaikuttavat sensori ja kybersensoriteknologiat. Suuria läpimurtoja alalla ei vielä ole (lue Nanyangin yliopiston artikkeli), mutta eiköhän niitä ole lähitulevaisuudessa odotettavissa.

Suuri paradigman muutos totta tosiaan tarvitaan AdHocin valtaamaan odottelukulttuuriimme. Meidän on täysin välttämätöntä oppia WinHoc, voittavien tilanteiden aloitteellinen luominen. Toisin sanoen, ei odoteta, että jotain tapahtuu vaan tehdää voimallinen aloite, rakennetaan olemassaolevista palasista uudenlainen hahmo – voittava tilanne, joka palvelee omien vahvuuksien hyödyntämistä ja lopulta voitetaan tilanne perusvalmiuksiin kuuluvien taitojen ja uusien kyvykkyyksien avulla. Voittavan opppimisen ja toiminnan yhdistävästä prosessista kirjoitan syvällisesti kirjassa Voittava kierre.

Jos jatkamme vanhan liiton teollisuusparadigmalla emme saa todellisia uudistuksia aikaan. Ja se ei riitä tuleville sukupolville. Se ei riitä ympäristölle, joka on jo nyt kärsinyt liikaa.

Vanhan liiton ilotulitus voi päättyä tulevien sukupolvien hengenahdistukseen.

Vanhan liiton ilotulitus voi päättyä tulevien sukupolvien hengenahdistukseen.

Advertisements

3 Comments

  1. Lauri Gröhn says:

    Ai että DIY?
    Puolella ihmisistä ÖO on alle 100 ja suurimmalla osalla suomalaisista on muistamiseen perustuvat koulutus kaikkilla tasoilla. Ja luovuus on unohdettu tykkänään, poikkeuksena hörhöt ja vastaavat.
    Vai että DIY?

  2. Kyllä Lauri, juuri niin. Ihmisestä tulee viimeinkin subjekti.

    Että kyllä DIY. Liity joukkoihin, älyä tarvitaan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: