Home » Niukkuuden mahdollisuudet » Tatuoinnit eivät ole ikuisia, mutta pysäyttävä viesti on

Tatuoinnit eivät ole ikuisia, mutta pysäyttävä viesti on

Advertisements

Tatuointien idea lienee juuri siinä, että ne ovat ja pysyvät. Taiteenlaji on vaikea; moni käy myöhemmin poistamassa kirurgisin toimenpitein aikoinaan lopulliseksi tarkoitetun tatskansa. Heitän tälle pelikentälle avauksen: mitäpä, jos pähkäiltäisiin keinoja siihen, miten yksittäinen viesti voisi jättää jopa tatuointia lähtemättömämmän vaikutuksen?

Markkinoille tuli https://privnote.com/. Palvelu lupaa, että sen avulla voi lähettää sähköisen viestin, joka tuhoutuu lukemisen jälkeen. Oma fiilikseni on, että idea on todella kutkuttava, mutta koska sähköisessä maailmassa ruudulla esitetyn tekstin voi tietenkin napata talteen, niin kikkailusta tykkäävät viestinnän harrastajat pettyvät – temppu onnistui melkein muttei ihan.

Kysyin entiseltä kemian opettajaltani, miten kotikemisti voi kirjoittaa viestin, jonka voi lukea vain kerran. Hänen mukaansa näkymätöntä tekstiä voi kirjoittaa fenoliftaleiinilla, jolloin sen saa näkyviin ammoniakkikäsittelyllä. Tämän jälkeen etikkakäsittelyllä tekstin saa pois näkyvistä. Tatuoikaamme siis ammoniakkia nuuhkien ja siitä ärsykettä saaden takapuoleemme jotain nokkelampaa kuin “Exit Only”. Kermakakkuhuumorin ystävät haluavat tietää lisää, mutta jälleen on todettava, että lukemisen voimasta itse itsensä tuhoavaa viestiä ei edes kemian keinoin vielä saavuteta täydellisen elegantisti, sillä viestin poistaminen vaatii erillisen toimenpiteen eli etikkakäsittelyn.

Umberto Econ kirjassa Ruusun nimi rakennettiin huikea jännitysnäytelmä tarinasta, jossa lukittujen ovien takana olevan kirjaston mystisen kirjan sivut oli höystetty myrkyllä. Jokainen, joka käänteli tuon kirjan sivuja, kuoli traagisesti, mistä syntyi kokonainen salapoliisiromaani.

PrivNoten ja kemian välineistön puutteista huolimatta voimme onneksi aina spekuloida ja leikitellä viestinnän muodoilla, vaikka ne olisivat vasta tulevaisuuden juttuja. Millainen kosinta syntyisi itse itsensä tuhoutuvan viestin avulla? Millainen rakkauden tunnustus? Lukemattomat siipat on jo dumpattu tekstiviestillä; eikö tällaisten asioiden luonne vaadi kekseliäämpiä peliliikkeitä?

Vierasbloggaajana Nisse Suutarinen, 30.12.2012

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: