Home » Niukkuuden mahdollisuudet » Kvanttimekaniikan ja liiketalouden yhtenäisteoria

Kvanttimekaniikan ja liiketalouden yhtenäisteoria

Advertisements

Huvittelin kerran surffailemalla Wikipediassa. Katsoin, miten käsite “työ” määritellään siellä. Löysin seuraavan määritelmän: “Työllä tarkoitetaan jonkin tehtävän suorittamiseen tähtäävää toimintaa, joka liittyy tyypillisesti toimeentulon hankkimiseen (ansiotyö) tai yksilön omien taikka hänen lähipiirinsä aineellisten tarpeiden tyydyttämiseen (kotityö). Muunlaista työtä kutsutaan vapaaehtoistyöksi.”

Eikö fiksumpaa olisi määritellä työ sen tunnusmerkkien kautta? Tehokkain tapa minkä tahansa aineettoman olion määrittelemiseksi on kiteyttää seikka/seikat, joista se on tunnettu. Ehdotukseni työn tunnusmerkeiksi ovat aikaansaannos ja vastuu. Ei vastuuta – ei työtä; ei aikaansaannosta – ei työtä. Näin voitaisiin tuoda saman sateenvarjon alle kaikki erilaiset työn muodot; ne ovat tunnettuja vastuunkantamisesta ja saavutusten tuottamisesta.

Facebook-kaverieni kanssa veistelin työn määritelmästä. Fysiikan lisensiaatti ehdotti: W = Fs: Työ tarkoittaa käytettyä voimaa kerrottuna matkalla, johon voima on kohdistettu. Nerokasta! Seuraava jamppa heitti vettä kiukaalle: työ on kohdistettua energiaa. Massa on tunnetusti energiaa; mitä suuremman möhkäleen (esimerkiksi suuryrityksen) saat liikkeelle, niin sitä suurempi työ. Debatti sen kuin jatkui; mitä jos luovuus määriteltäisiin fysiikan kielellä? C = W / t; Creativity = Work / Time. Nokkela keinot keksii, ja luovuudessa on usein kysymys juuri siitä, miten päästä haluttuun lopputulokseen mahdollisimman helposti. Heitin lopuksi tähän keskusteluun vielä karvan verran himmeämmän avauksen; miten yhdistää kvanttimekaniikka ja liiketalous? Sen mahdollistaa kaava Potentiaali = Momentti * Spin. Lupaava hanke edellyttää ihmistyövoimaa taakseen eli momenttia. Viestinnässään ja markkinoinnissaan heidän tulee tuoda tarvittava “spin” mukaan peliin eli vinkeätä kohdeihmisten mielenkiinnon varastavaa matskua. Näistä komponenteista syntyy se lupaavaksi katsottu hanke tai potentaalia omaava yritys.

Vierasblogaajana: Nisse Suutarinen 11.12.2012

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: