Home » Tulevaisuuden työelämä » Talvivaaralta unohtui +win

Talvivaaralta unohtui +win

Advertisements

Yrityksen tehtävä on tuottaa voittoa. Omistajilleen ja itselleen – jotta yritys voisi kehittyä.

Nykyaikana (tai ei oikeastaan ennenkään) ei ole kuitenkaan varaa ajatella voitosta ja voittamisesta yksipuolisesti win eikä edes kahdenvälisesti win-win. Voittojen on oltava paitsi moninkertaisia mutta myös vaikutuksiltaan laajoja.

Talvivaaran eettinen perusta syntyi pelkästään win-win ajatuksen pohjalta, partnership egotismista. Talvivaara ei välittänyt miten muiden käy, kunhan se itse ja sen partnerit saavat voittoja (profit).

Mutta nykyaika ei hyväksy partnership egotismia. Eikä sitä hyväksy luonto. Vastustus nousee ja egotistinen yritys menettää voittonsa lisäksi good willin ja aiheuttaa tappiollisia vaikutuksia ympärilleen – myös alansa muille yrityksille.

Emme voi emmekä halua kieltää voiton tavoittelua. Päinvastoin. On äärettömän tärkeää, että yritykset tuottavat voittoa ja partnereidensa kanssa moninkertaisia voittoja win*win. Mutta on opittava – on pakko oppia – aiheuttamaan voittavia vaikutuksia kolmansille tahoille, ympäristölle, ihmiskunnalle, heikoimmille, yhteisöille, taiteelle. Voittavia vaikutuksia sinne, missä voittavia voimavaroja tarvitaan.

Jos yritykset ottavat win*win(+win) toimintansa perustaksi niin voimme odottaa, että maailma paranee. Silloin nimittäin jokaisesta diilistä, aloitteesta ja innovaatiosta voi tulla maailmanparannusprojekti. Ja samalla voitot kasvavat.

BohoBusiness -kirja on vetoomus paremman maailman puolesta, win*win(+win) on esillä sielläkin. Kirjan lukija kommentoi: “ellei win*win(+win) yhtälöä ymmärrä ja ota käyttöön niin oikeastaan mitään ei voi tehdä – meidän on otettava laaja vastuu toimistamme.”

Muutoksella on kiire. Aikaa ei ole hukattavana hetkeäkään! Aloita muutos yrityksessäsi ja yhteisössäsi heti.  Tulevaisuus on nyt!


3 Comments

 1. Lauri Gröhn says:

  Win-win, mutta kun aikajänteet voivat olla täysin erilaiset ja skaalatuvatkin ajassa eri tavoin?

  • win*win(+win).

   win-win :ssa on miinusmerkki ja muutenkin vastenmielinen tapa ilmaista voitontahtoa.

   Sano sinä Lauri, miten opimme käsittelemään aikaa ja aikajännettä? On rakennettava tulevaisuutta, elettävä nyt ja tehtävä nyt. Pahinta on odottelu. Jos jotain on pielessä – niin eikö pitäisi toimia heti kun se havaitaan?

 2. Lauri Gröhn says:

  Pitäisi laskea diskontattu win/win mutta eihän osakkeenomista tuohon suostu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: