Home » Hallinto mahdollistajaksi » Suomalainen teollisuus ja tuomiopäivän rovasti

Suomalainen teollisuus ja tuomiopäivän rovasti

Advertisements

Oletteko joskus olleet seminaarissa, jossa puhuja esittää jotain sellaista, joka saa teidät kiehumaan? Juu, tiedän – aika harvoin, sillä usein seminaarien puheet ovat tasapaksua mömmöä, josta ei jää mitään mieleen. Siksi puheenvuorot, jotka saavat pulppuamaan ilosta tai kiehumaan raivosta ovatkin kullanarvoisia – seminaari jää elämään.

Kuten seminaari, jossa olin eilen.

Useissa seminaareissa puhujana kiertävä konsultti ilmoitti, että tulevaisuudessa – ja aika piankin – Suomi on palveluyhteiskunta. Tehtaita täällä ei enää ole. Kysyttyäni asiaa hän perusteli näkemystään Salon tehtaiden sulkemisella: “yhtään kännykkää ei Suomessa tehdä enää milloinkaan”.

Hei haloo!

Ei mitään palveluyhteiskuntaa vastaan, päinvastoin. Mutta meidän olisi nopeammin kuin pian ryhdyttävä miettimään miten Suomessa voisi olla kukoistavaa teollisuutta. Olipa tulevaisuus kuinka ubiikki ja älykäs tahansa ihminen tulee tarvitsemaan ja haluamaan myös teollisia tuotteita.

Toinen juttu on minkälaisia nuo tehtaat ovat. Onko siellä yhtään ihmistä töissä? Kuinka pitkiä sarjoja tuotetaan? Miten ne toimivat win*win(+win) periaatteella? Toisin sanoen, tuottavatko ne itselleen ja kumppaneilleen moninkertaisia voittoja aiheuttaen voittavia vaikutuksia myös kolmansille osapuolille – esimerkiksi ympäristölle.

Innovatiivisuus, tuottavuus ja arvot ovat teollisuuden menestymisen keskiössä.

Robotit, keinoäly ja ubiikkiteknologia muuttavat maailmaa enemmän kuin mikään aikaisempi muutos. Sieltä sekä bioteknologiasta löytyy paljon mahdollisuuksia supermenestyvälle teollisuudelle, mutta asiaan on tartuttava tällä sekunnilla.

Voisiko meillä alkuun olla robotti- ja 3D printtaushubeja, joissa voidaan tehdä lyhyitä ja yksilöllisiä sarjoja tarpeen mukaan, kunnes toiminta saa siivet alleen? Eikö tuo olisi parempi käyttö innovaatio- ja yritystukirahoille kuin konsulttipalvelujen syytäminen keksijöille ja yrittäjille, jotka eivät niitä oikeastaan edes tarvitse?

Voi olla, että teollisuuden aika työllistäjänä on mennyttä. Mutta jos Oy Suomi Ab tekisi nyt oikeita johtopäätöksiä mm.verotuksen suhteen niin teollisuus voisi olla se, joka auttaa palveluyhteiskuntaa rakentamaan hyvinvointia kaikille.

Niin ja. Tämä konsultti kertoi, että Suomessa tehdään softaa. Moderni teollisuus ohjautuu modernilla softalla – koodaajien paratiisi, älkää huolestuko.

Älkää kuunnelko tuomiopäivän rovasteja. Nähkää mikä on mahdollista.


2 Comments

  1. Jääköön nyt tälle tasolle. Jos vielä jatkaa tuota rettelöintiä niin sitten paljastan 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: