Home » Kansalaisten hyvinvointi ja osallisuus » Outo, hullu ja eriskummallinen

Outo, hullu ja eriskummallinen

Advertisements

Viisi vuotta sitten ajattelin asioita, joita yritys, joille niitä puhuin toteuttaa tänään. Silloin viisi vuotta sitten, he eivät ymmärtäneet mistä puhuin. Tänään ajattelen asioita, joita joku toteuttaa menestyksellisesti viiden vuoden kuluttua. Pidän itseäni boheemina ajattelijana – visionäärinä.

Joskus tapaan muita kaltaisiani. Silloin keskustelemme oudoista asioista. Sellaisista, joista ei vielä puhuta ja joita suurin osa ei ymmärrä. Visioimme, hahmotamme ja kuvailemme. Vetoamme kansainvälisten tietäjien näkemyksiin. Silloin meistä tuntuu hyvältä, olemme omiemme seurassa.

Seminaareissa ja median haastatteluissa ei outoja boheemeja juurikaan näy – eihän toki ole myyvää, jos esitetään sellaista, josta tulevaisuuden taivaanrannalla näkyvä ilmiö on vasta hahmo – ei vielä kirkastunut ja konkreettinen ilmiö.

Tulevaisuusselonteon kehittelyä seuratessani olen ihmeissäni, kun aika selkeätkin tulevaisuuden trendit, kuten eksponentiaalisesti kehittyvät teknologiat, ovat poissa. Onko selonteon tekjöiden joukossa ylipäätään henkilöitä, jotka ymmärtävät eksponentiaalisuuden ja mitä se voisi tarkoittaa?

Ja mietin: mitä ihmettä nämä teknologiat tarkoittavat ihmiselle? Voittaako ihminen eksponentiaalisesti kehittyvän koneen? Sitten puhun siitä. Miten tärkeitä ovat oudot ja hullut, Nicola Teslan kaltaiset, ihmiset. He, jotka muuttavat maailman tulemalla yhteen hämmästyttävin ja maailmaa mullistavin tavoin. Emme ymmärrä heidän puhettaan ja heidän esittelemänsä ihmevekotin menee aivan yli hilseen. Mutta juuri tuo ihmevempele saattaa olla yksi kansakunnan hyvinvointia ja yhteiskunnan kestävää kasvua edistävistä menestystuotteista.

Vuosi sitten tapasin oudon keksinnön tehneen keksijän. Veronmaksajien varoilla kustannettu innovaatiojärjestelmä näytti hänelle ovea. He eivät alkuunkaan ymmärtäneet mistä on kysymys. Pienen auttavan eleen ansiosta keksinnön arvon ja potentiaalin ymmärtänyt nerokas yrittäjä löytyi – emme tiedä mitä yhteistyö tuottaa, mutta se voi olla hienoa.

Tulevaisuutta ei tehdä pelkästään selkeitä lauseita esittämällä ja markkinointi-ihmisten puheilla. Ne ovat menneen ajan kuvausta. Tulevaisuuden rakennuskiviksi tarvitaan outoja sanoja, epämääräisiä lauseita ja hämmästyttäviä hahmotelmia. Niistä alkaa kehittyä uutta.

Henry Thoreau sanoi: “Olet rakentanut pilvilinnan – hienoa! Nyt rakenna sen alle perustukset.” Tulevaisuudentekijöiksi tarvitaan enemmän boheemeja pilvilinnojen rakentajia. Osaavia perustusten tekijöitä löytyy kyllä.

Here’s to the crazy ones, the misfits, the rebels, the troublemakers, the round pegs in the square holes… the ones who see things differently — they’re not fond of rules… You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them, but the only thing you can’t do is ignore them because they change things… they push the human race forward, and while some may see them as the crazy ones, we see genius, because the ones who are crazy enough to think that they can change the world, are the ones who do. – Steve Jobs

Cristina Andersson, Munkkiniemessä 9.10.2012

Advertisements

9 Comments

 1. Lauri Gröhn says:

  Keksintöjä voi olla kovin monen tasoisia, joten on hämmästyttävää, miten köyhää kieli on tässä suhteessa. Tässä muutamia ehdotuksia keksintöjen hierarkiseksi porrastamiseksi: kekselmä, keksinnös, keksintö, keksinnöllistys ja innovaatio. Kekselmä on jotain, joka pulpahtaa mieleen. Keksinnös on työstetty kekselmä ja keksintö on jotain patentoitavissa olevaa. Keksinnöllistys voisi olla keksintö, joka on hyödynnettävässä muodossa ja innovaatio keksintö, joka on taloudellisesti kannattava.

  http://www.kolumbus.fi/lauri.grohn/yk/inet/vanhat/keksiminen.html

 2. Lauri, erinomaisia sanoja. Otan nämä käyttöön. Heti tulee mielikuva: “tämä on vielä kekselmä…” tuon kun sanoo niin voi syntyä aihiota jatkokeksintään 🙂

 3. Mä taas ajattelin pikemminkin toisinpäin: ICT mahdollistajana on eräs teema, mutta onko ICT mahdollistajana jo sellainen muutostrendi jonka mullistavimmat ajat ovat jo takanapäin ja meidän pitäisi suunnata katseemme seuraavaan? Mobiili internet on levinnyt nopeammin kuin mikään keksintö sitä ennen (ja sen leviäminen varmistaa tulevien innovaatioiden yhtä nopean ja nopeamman leviämisen). On helppoa arvata, että keskimääräinen internet-yhteys nopeutuu, liittymät tulevat halvemmiksi, niitä tulee enemmän, päätelaitteet pienenevät ym., mutta se ei varsinaisesti ole mullistavaa.
  Telekommunikaation harppauksenomainen kehitys tapahtuu ja tapahtui, se ei tapahdu kuitenkaan uudelleen. Väitän, että 2030 ihmiset kommunikoivat aikalailla kuten edelläkävijät nyt. Se Suuri Muutos tapahtuu jossain muualla.

 4. Hei Ottomatias, ICT ei varmaankaan ole niin ajankohtainen aihe – puhumme mieluummin ubiikkiteknologioista ja muusta. Luulen, että 2030 ihmiset kommunikoivat eritavalla kuin nyt, sillä välineet muuttuvat kaikkialla läsnäoleviksi.

  Mediat muuttuvat transmedioiksi – mutta se on jo toinen juttu! BohoBusiness kirjassa näistä on paljon tietoa, suosittelen!

 5. Lauri Gröhn says:

  Internet tyhjien sivistymättömien massojen keskellä on kuin henkinen viemärilaitos.

 6. Uusien ajatusten kommunikoiminen ymmärrettävästi on valtavan hankalaa. Pitäisi pystyä osoittamaan polku, joka vie organisaation / yrityksen / henkilön tästä tulevaan, jotta välttäisi dissauksen sillä varjolla että “kiinnostava ajatuskaari mutta eihän tuo meitä kuitenkaan koske”.

  • Tuija, niin totta! BohoBusineksen/Talentumin syysjuhlassa törmäsimme jo vahvoihin puolustautumisreaktioihin.

   Voisi miettiä myös sitä, miten ihmiset saisi miettimään omia polkujaan. Monesti konsulttien rakentamat polut ovat pitkiä, raskaita ja epäluonnollisia – ja lopussa ei enää muisteta miksi polulle astuttiin.

   Itse mietin rinnakkaisia ja päällekkäisiä kuvioita ja hahmoja – tapahtumia ja polkuja jotka alkavat tehdä todeksi sitä, mikä on tunteen ja mielikuvan tasolla jo totta.

 7. […] Luovuuden, taiteellisuuden, keksimisen, suvaitsevaisuuden ja yrittäjyyden välitön lisääminen kaikkiin opetusohjelmiin ja -suunnitelmiin. Vapauden, rauhan ja yksilön valintojen arvojen korostaminen kaiken perustana. Tämän on käynnistyttävä välittömästi, sillä automaation kasvaessa korostuu ihmisen kyky luoda uutta ja ainutlaatuista, sellaista mihin kehittyvät ja älykkäät koneet eivät kykene. (ks. blogaus aiheesta) […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: