Home » Hallinto mahdollistajaksi » Työvoimapulasta työpulaan

Työvoimapulasta työpulaan

Advertisements

Elämme erittäin suuren yhteiskunnallisen maanjäristyksen aikaa. Murroksen tekee järisyttävän suureksi se, että teknologioiden esiinmarssi alkaa korvata ihmisiä työntekijöinä yhä enemmän. Lukija ajattelee, että niinhän on ollut aina, vai mitä? Jos ajattelet niin, niin mietipä sitä, että robotit, keinoäly ja ubiikkiteknologiat pystyvät ehkä piankin tekemään töitä, joita ei ole uskottu voitavan korvata automaatiolla. Kuten lakimiehiä, opettajia, hoitohenkilökuntaa. Tai autoilijoita. Kuten Risto Linturi muistuttaa USA:ssa jo kahdessa osavaltiossa on keinoälyauto – siis auto ilman ihmiskuljettajaa – saanut ajokortin. Entäpä jos kohta emme tarvitse AKT:ta ja sen rähinöitä?

Työ on aina ollut yhteiskuntien tukipylväs ja se on sitä jatkossakin, mutta koneet tekevät kaiken säännönmukaisen, toistuvan ja keskinkertaisen – ihmisen on kehityttävä ja tultava paremmaksi ja luovemmaksi.

Aivan ensimmäisenä tulee tarttua työttömyyden ongelmaan. Ei enää vanhoin keinoin vaan uusin ja innovatiivisin tavoin – voittavasti.

En ole elämässäni ollut päivääkään työttömänä. Olen yrittänyt elättää itseni ja perheeni yrittäjänä. Välillä on tullut menestystä välillä ei. Mutta eteenpäin on menty.

Minulla ei siis ole tarkkaa tietoa, miten työttömyyttä Suomessa hoidetaan, mutta olen saanut ymmärtää, että homma menee kutakuinkin seuraavasti:

 • Työtön kirjaa joka päivä lomakkeeseen, että on työtön
 • Työtön tapaa säännöllisesti työvoimatoimiston ihmisiä, jotka toteavat, että hän on työtön ja että töitä pitäisi löytyä
 • Työtön on työmarkkinoiden käytettävissä. Eli kököttää puhelimen päässä odottamassa soittoa

Jos tämä on totta, niin voi samantien lakata odottamasta suurta menestystä työttömyyden hoidossa eikä etenkään sellaisen työvoiman kasvattamisessa, joka kykenisi toimimaan tulevaisuuden työympäristöissä. Koko systeemi nimittäin sotii rankasti kaikkea sitä vastaan, mitä ihmisen menestymisestä tiedetään.

Filosofi ja kirjailija Ralph Waldo Emerson sanoi: “sinusta tulee se mitä kaiken päivää ajattelet”. Tunnetut menestysvalmentajat, terapeutit ja psykologit neuvovat kirjaamaan tavoitteet paperille – näin ne toteutuvat tehokkaammin. Jos työttömän pitää joka päivä pohtia työttömyyttään ja vielä kirjata se paperille, niin hän saa sitä lisää – työttömyyttä.

Menestysvalmentajat puhuvat paljon myös siitä, että ihmisen tulee ympäröidä itsensä kannustavilla ja innostavilla ihmisillä. Ihmisillä, joista voi löytyä esikuvallisuutta omaa elämää ajatellen. Jos ihminen seurustelee paljon työvoimaviranomaisten kanssa hän alkaa samaistua heihin ja samalla tulee tilanneeksi lisää työttömyyttä elämäänsä.

Työtä etsivän ihmisen ei missään tapauksessa pidä jumiutua odottamaan. Kotoa ei haeta töihin, eikä kotoa löydy uusia hienoja mahdollisuuksia. Toki internet auttaa asiassa, mutta ihmisten tapaaminen ja uusien tuulien haistelu on ratkaisevan tärkeää uusien mahdollisuuksien löytämisessä.

Ehdotankin voittavaa tapaa hoitaa työttömyyttä:

 1. Työtön ei ole enää työtön vaan työllistyvä.
 2. Työllistyvä pitää päiväkirjaa, johon hän kirjaa päivittäin esille tulevat mahdollisuudet, ideat ja opitut asiat.
 3. Työllistyvä tapaa ihmisiä, käy yrittäjätilaisuuksissa, eri alojen toimijoiden aamukahveilla, verkostoitumistilaisuuksissa, kirjastoissa. Kaikkialla, missä ideat liikkuvat ja on mahdollisuus keskustella asioista. 90% of success is to show up, sanoi jo Woody Allenkin.
 4. Työllistyvä tapaa tarpeen mukaan työllistymisvalmentajaa ja saa tarvitsemaansa apua ja tukea.
 5. Työllistymisajan korvaukseen sisältyy verkostoitumis- , valmentautumis- ja itsensämarkkinointilisä.

Lisäksi on tärkeää, että Suomessa aletaan arvostaa itse itsensä työllistäviä ihmisiä. Keksijät, mikroyrittäjät, freelancerit pyörittävät osaltaan tätä maata ja antavat tärkeän panoksen ruohonjuuritason bisneksen ekosysteemiin. Heidän työntekoaan ei pidä millään tavoin vaikeuttaa. Suurissa virastoissa toimivien kannattaa muistaa, että harvalla on kamreeriosastoa ja -osaamista hoitaa asioita viraston edellyttämällä tavalla.

A successful economic development strategy must focus on improving the skills of the area’s workforce, reducing the cost of doing business and making available the resources business needs to compete and thrive in today’s global economy.

Rod Blagojevich

Cristina Andersson 3.10.2012

Advertisements

4 Comments

 1. Lauri Gröhn says:

  “Jos ajattelet niin, niin mietipä sitä, että robotit, keinoäly ja ubiikkiteknologiat pystyvät ehkä piankin tekemään töitä, joita ei ole uskottu voitavan korvata automaatiolla. Kuten lakimiehiä, opettajia, hoitohenkilökuntaa”

  Jossakin mättää..

  “mutta koneet tekevät kaiken säännönmukaisen, toistuvan ja keskinkertaisen – ”

  Ennen oli sihteereitä, jotka mahdollistivat esimiesten keskittymisen oleelliseen. Nyt …

 2. Lauri Gröhn says:

  “Laki sallii ilman kuljettajaa toimivien autojen testiajot Kaliforniassa, jos kuljettajan paikalla istuu ajokortin omistava ihminen. (HS syyskuu)

 3. Lauri, aika näyttää mihin kaikkeen teknologia kykenee. Osaahan se jo tehdä valokuvista musiikkia 🙂 Hoitorobotteja on jo käytössä. Moneen tehtävään liittyy paljon rutiininomaista, jonka kone voi hoitaa.

  Miten lienee keinoälyautojen tilanne Nevadassa? Siellä ne hyväksyttiin ennen Kaliforniaa. Luulen kuitenkin, että jatkossa keinoälyauto on luotettavampi kuin ihmiskuskin ohjastama. Keinoäly tuskin haluaa todistaa etevämmyyttään ja päteä liikenteessä – vai mitä?

 4. […] omavaraistaloudessa toimiva, joka ei suostu ihmisarvoa kolhivaan työtöntyötöntyötön -putkeen on yksi yhteiskuntamme sankareita – sitä paitsi, kun tilaa on luovuudelle niin […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: