Home » Uusi pohjoisen maantiede » Eurooppavisio loistaa poissaolollaan

Eurooppavisio loistaa poissaolollaan

Advertisements

Pääsin esittämään kysymyksiä kasvokkain ministereille Urpilainen, Katainen ja Häkämies. Sanoin ääneen myös sen, joka on vaivannut paitsi minua myös ihmisiä, jotka ovat blogejamme eri puolilla kommentoineet: mikä on tulevaisuusselonteon todellinen vaikuttavuus?

Jyri Häkämies, joka kesäkuun tiedotustilaisuudessa vaati sordiinon pois ottamista ei vaikuttanut laisinkaan iloiselta kommentistani ja hän puolustikin tulevaisuusselontekoa kertomalla, että edellisen selonteon teema “ilmastomuutos” on mukana nykyisessä hallitusohjelmassa. No… kyse on sen luokan kehityksestä, että se olisi mukana ilman selontekojakin. Luonto tekee omia selontekojaan ja meidän on sopeuduttava.

Varsinainen kysymykseni liittyi valtion budjettiin, johon sainkin oikein hyvät vastaukset. Kiitos.

Kaikesta huolimatta jatkan tulevaisuusselonteon kriittistä, mutta rakentavaa tarkastelua.

Haluan kiinnittää huomiota siihen hämmästyttävään seikkaan, että ei ole olemassa visiota, minkälaisessa Euroopassa elämme vuonna 2030 ja erityisesti mikä on Suomen rooli ja asema siinä. Dosentti Jari Kaivo-oja on aikaisemmassa artikkelissaan kiinnittänyt huomiota samaan asiaan vaatien esittämään Suomen keskeisiä Eurooppa linjauksia.

Tiedämme, että nykyinen hallitus on vahvasti EU:n ja euron puolella. Mutta koska visio puuttuu, on kehitys enemmän samanlainen kuin jos narua työnnettäisiin putkeen, jonka toinen pää ei edes ole näkyvissä. Toisin sanoen edetään pari askelta ja tullaan saman verran takaisinpäin, tietämättä edes mihin naru on päätymässä.

Tässä pieni tulevaisuustarina:

Kuntavaaleissa perussuomalaiset saavat aikaan jytky numero kakkosen. Samaan aikaan taloudellinen tilanne heikkenee, eikä euron kriisiä saada ratkaistua. Irtisanomiset ja työttömyys kasvavat, samalla kasvaa ihmisten pelko selviytymisestä ja EU-myönteisten puolueiden kannatus laskee. EU politiikka ajautuu voimakkaaseen vastatuuleen ja seuraavissa eduskuntavaaleissa perussuomalaiset nousevat jytky kolmoseen ja aloittavat hallitusvastuussa voimakkaan EU vastaisen politiikan, jossa heidän on helppo edetä vaikka kuinka pitkälle, sillä minkäänlaista visiota EU:n kehityksestä ei ole esitetty. Kansa näkee ja kokee ainoastaan loputtoman eurokriisin ja yhä uusia tukipaketteja vaativat maat.

Tulevaisuusselonteon yhtenä teemana on “uusi pohjoisen maantiede”. Miten tätä voidaan arvioida, ellei sitä suhteuteta EU:iin, johon tällä hetkellä olemme voimakkaasti sitoutuneita?

Tulevaisuusselontekoa ei ole vielä lyöty lukkoon, nyt ennättäisi tehdä vakavasti otettavan esityksen siitä, mihin maamme johto näkee Euroopan olevan menossa. Muuten tunne on sama kuin valmistautuisi laskeutumaan lentokoneella tietämättä minne laskeutua.

Asiaan on kiinnittänyt huomiota myös professori Pami Aalto.

Cristina Andersson 30.9.2012

Advertisements

7 Comments

 1. Lauri Gröhn says:

  Euroopassa ja Suomessa mantrailtiin puolitoista vuosikymmentä ns. Tietoyhteiskunnasta, mikä tarkoitti piiloagendana tietoistettua yhteiskuntaa, siis lisää myyntiä IT-firmoille.
  http://www.kolumbus.fi/lauri.grohn/yk/text/oldist.htm

  Äärimmilleen vietynä tulevaisuuden visiot palautuvat kysymykseen mikä on elämän tarkoitus. Huippupoliitikoille se lienee sama kuin useimmille kansalaisille, joille elämän perusasiat kunnossa.

  Politiikka äärimmillen vietynä palautuu eliitin piilloagendaan, kysymykseen miten pitää massat riitävän tyytyväisenä.

 2. Lauri. Niinhän se on ja joskus ottaa päähän tämä nykyinen kansalaisosallistaminen, joka useimmiten on pelkkää mukaosallistamista – jotta pidettäisiin massat tyytyväisinä.

  Elämän tarkoituksesta voisi kirjoittaa paljonkin. Taidan jättää seuraavaan kertaan 🙂

 3. Lauri Gröhn says:

  Eläkkeellä oleva kunnallispolitiikan dosentti Silvo Kaasalainen uskaltaa vasta nyt sanoa suoraan:

  “Poliittinen virka on palkkio puolueelta, joten se aiheuttaa kiitollisuudenvelan puolueelle… Esimerkiksi uudessa terveystietojärjestelmässä on kyse siitä, etteivät virkamiehet uskaltaneet todeta, etteivät ole päteviä.” (TS 30.9)

  Ja vielä:
  “Valtuutettujen pitäisi tehdä poliittisit päätökset ja virkamiesten päätehtävä on olla asiantuntijoita.”

  Lauri Grohn Suomesssa on osasta tukijoita tehty älyllisiä prostituutteja uhkailemalla, kiristämällä ja lahjomalla.

 4. Lauri Gröhn says:

  Olipa yhteiskunta muoto mikä tahansa, ai poksahtelee esiin valtaeliittiä ja heidän bulvaaneitaan pseudovisioillaan kansaa vedättämään

 5. Visioni Euroopasta on taantuva vanhainkoti, joka menettää arvoaan, maksaa velkataakkansa alla horjusessaan velkojaan (jos pystyy 2030 mennessä) ja innovoi vähenevän väestönsä saattohoitoa. Kännyköiden ja halpislentoyhtiöiden sijasta uusimpana innovaationa on Low-cost hautaustoimistobisnes.

  Kiinalaisetkin saattavat yhden lapsen politiikan takia innostua stagnatio-Euroopan tarjoamasta realiteettiterapiasta. Tosiasioiden tuunnustaminen nousee sielläkin keskuskomiteoiden agendalle. Japani ei käy esimerkistä, kun on tapeltava kelvottomien saarien luonnonvaroista

  Ratkaisuna meille kaikille: kuollaan duunissa saappaat jalassa, koska muuten korttitalomme romahtaa taloudelliseen mahdottomuuteensa. Onko muita vaihtoehtoja?

  Hmmmm!

  On tietenkin joku yhteiskunnallinen innovaatio tai kriisi, mutta vanhukset eivät yleensä nouse barrikaadeille, joten Pohjois-Afrikan, Turkin ja Venäjän integroiminen Eurooppaan on vastaukseni.

  Jokainen arvonsa tunteva AJATUSHAUTOMO on esittänyt tätä puolueilleen. No, miksi hallitus soutaa ja huopaa?

  Hallituksella ei ole rohkeutta ajatella tai keskustella huomista, koska sen on päätettävä, mitä tehdään kuukauden kuluttua Espanjalle ja muille velkavankeudessa eläville.

  Kuntavaalien jälkeen tilanne helpottuu hetkeksi, jos takkiin ei tule odotettua enemmän.

  Suomen osuus EU:sta on prosentti ja globaalisti alle promille. Maailma kuuntelee Suomea, jos “nollatoleranssi” tulee voimaan. Koko läävä on integroitunut ongelmapesäkkeeksi, josta päästään, jos rahatalouden ylivallan tilalle tulee reaalitalous (kerroin lienee 20 tällä hetkellä).

  Ehkä kykenemme kehittämään uuden realitalouteen nojautuvan yhteiskuntajärjestelmän, mutta ennen sitä on pakko edetä dementoituvan kuplamuistin mahdollistamassa pilvipalvelussa.

 6. Lauri Gröhn says:

  Tunnen 70-vuotiaita, jotka käyvät jumpassa, joogassa, uimassa, sauvakävelemässä…

  Montakymmentäkö prosenttia nuorista miehistä ei pääse asevelvolliseksi tai karsitaan myöhemmin?

  Vanhainkoti on huono visio, tietokonevammaiset nuoret on sitä todellisuutta, sekä fysiikka että aivot. Tuskin kelpaavat lähihoitajiksi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: