Home » Uusi pohjoisen maantiede » Puuttuuko Tulevaisuusselonteosta Suomen Eurooppaa koskeva ennakointistrategia?

Puuttuuko Tulevaisuusselonteosta Suomen Eurooppaa koskeva ennakointistrategia?

Advertisements

Kun katsoo noin 20 vuoden kokemuksella Suomen hallituksen Tulevaisuuselonteon tulevaisuusteemoja ja agendaa, pistää silmään eräs aika ilmeinen kysymys:

Missä on Suomen hallituksen Eurooppaa koskeva ennakointistrategia?

Tulevaisuusselonteossa on mukana kuusi teemaa, joista vain yksi sisältää kansainvälisen poltiikan ulottuvuuden. Teema ”Uusi pohjoinen maantiede” viittaa Suomen asemaan pohjoisessa, Euroopan pohjoisessa osassa. Se on eittämättä strategisesti tärkeä teema Suomen tulevaisuuden kannalta, mutta jos arvioidaan Suomen ja Euroopan Unionin välisiä suhteita, olisi useita hyviä syitä tarkastella Eurooppa-kysymystä laajemminkin.

Suomen tulevaisuus kytkeytyy monin eri tavoin Euroopan kokonaiskehitykseen, ei pelkästään pohjoiseen ulottuvuuteen. Olemme riippuvaisia Euroopan poliittisestä päätöksenteosta ja Eurooppa-kauppasuhteista. Myös Euroopan unionin harjoittama ulkopolitiikka on murroksessa ja vaatisi tulevaisuuslinjauksia.

Tiedämme nyt jo tällä hetkellä erittäin hyvin, että tulevaisuudessa Suomen on tehtävä monia isoja päätöksiä Eurooppa -politiikassaan. On selvää, että euron puolustaminen ja EMU-kytkentä eivät ole vielä poliittisina kysymyksinä ratkaistuja asioita. Euroopan Pankkiunioni  ja siihen liittyvä pankkien toiminnan globalisoituminen eivät myöskään ole marginaalisia asioita.

Tästä laajemmasta Euro-näkokulmasta myös Tulevaisuusselonteon tulisi kohdentua Suomen historian erääseen keskeiseen tulevaisuuspäätökseen. Esko Seppänen (2012) on todennut tuoreessa  ”Emumunaus” –kirjaa koskevassa haastattelussaan Iltalehdelle (IL 1.9.2012), että valtiosihteeri Raino Sailas on täysin oikeassa todetessaan, että:  ”….edessä on valintoja, jotka voivat olla itsenäisen Suomen suvereniteetin kannalta yhtä tärkeitä kuin sotien yhteydessä tehdyt päätökset”.

Eli: Lähitulevaisuudessa Suomen hallitus joutuu tekemään sitovia päätöksiä siitä, siirretäänkö merkittävä osa eduskunnan budjettivaltaa Brysseliin Euroopan parlamentille ja komissiolle. Tämän poliittisen mittakaavan asian jättäminen Tulevaisuusselonteon teemojen ulkopuolelle ei ole välttämättä hyvä asia demokratian ja kansalaiskeskustelun kannalta.

Jo hallituksen toiminnan legitimeetin kannalta olisi syytä tarkkaan miettiä Tulevaisuusselonteon teemoitusta uudelleen. Viittaan tässä samalla Cristina Anderssonin (1.9.2012) aikaisempaan blogikirjoitukseen.

Ehdottaisin edellä mainittujen näkökohtien pohjalta, että Suomen tulevat Eurooppa-linjaukset tulisi sisällyttää uuteen Jyrki Kataisen hallituksen Tulevaisuusselkontekoon ”Suomen kestävä kasvu ja hyvinvointi”.  Se voisi muotoilla vaikka seuraavasti:

Suomen keskeiset Eurooppa-linjaukset ennen vuotta 2015.

Tämän laajemman teeman alla voisi tarkastella myös Suomen uutta pohjoista maantiedettäkin. Ilman hyvin jäsenneltyä Eurooppa-näkökulmaa on erittäin vaikea uskottavasti käsitellä Suomen kestävän kasvun haastetta – saati hyvinvointipolitiikkaa.

Lähteet:

Andersson, Cristina (2012) Tulevaisuus 2030. Blogikirjoitus 30.6.2012 Web: https://intellectualtransitzone.wordpress.com/2012/06/30/hello-world/

Andersson, Cristina (2012) Pysäytyskuva. Blogikirjoitus 1.9.2012 Web: https://intellectualtransitzone.wordpress.com/2012/09/02/pysaytyskuva/

Seppänen, Esko (2012) Emumunaus. Into. Web: http://www.intokustannus.fi/kirja/emumunaus/ekirjana/18/

Iltalehti (1.9.2012) Seppänen: ”Emumunaus johtaa kapinaan – Nykyisen linjan lopputulos tiedetään: se on deflaatio, alasajo ja kapina, väittää eurokriisistä ja sen lääkkeistä kirjan kirjoittanut Esko Seppänen”, s. 10-11.

Verkkouutiset (2012) Sailas ihmettelee huippukokouksen tuloksia – erittäin erikoista.Web: http://www.verkkouutiset.fi/index.php/euroopan-unioni/65-eu-paauutinen/104372-sailas-ihmettelee-huippukokouksen-tuloksia-erittain-erikoista


3 Comments

 1. Kuulostaa hyvältä. Tulevaisuuden tutkimuksen näkökulmalla voisi olla antoisinta luoda erilaisia vaihtoehtoisia skenaarioita ja kehityspolkuja. Ennustaminenhan ei koskaan onnistu mutta skenaariot auttaisivat ymmärtämään ja varautumaan tulevaisuuteen hieman nykyistä paremmin.

 2. Anne Lindell says:

  Suora lainaus tekstistä: …”Ehdottaisin edellä mainittujen näkökohtien pohjalta, että Suomen tulevat Eurooppa-linjaukset tulisi sisällyttää uuteen Jyrki Kataisen hallituksen Tulevaisuusselkontekoon ”Suomen kestävä kasvu ja hyvinvointi” …

  Tsiisus! ” Eurroooppa lijaukset” … eitkö enää lievemmin voinut hallituksen tuhotoimia ja Suomen valtiota ja sen kansaa totaalikatastrooffiin ajamista mainita?

  Siis, Suomi itsenäisenä valtiona ja sen kansan hyvinvointi on nyt juuri romahtamassa ja syymme tähän totaalikatastrooffiin me kaikki tiedämme, paitsi ei pääministerimme ja valtionavarainministerimme. Miksi tästä selonteosta/tutkimuksesta kokonaan puuttui teema: Mihin kurjimukseen EU:n eteläisten maitten tukeminen Suomen kansalaiset ajaa? … Hey come on … puhukaa jo nyt asiaa äläkääkä käyttäytykö kuin Pohjois-Koreassa tai Venäjällä tai entisesä Neuvostoliitossa tai Itä-Saksassa jne … kansalaisia kustaan silmään ja sumutetaan ja päättäjät pelaavat omaan pussiin. Eikö historia opeta teile yhtikäs mitään? Vielä Pohjois-Koreassa ei ole kansa noussut vastaritaan ja kapinaan … mutta kaikissa muissa noissa edellämainituissa maissa on … ja pian myös täällä Suomessa.

  Ei tämä kaskinen ja kaikki kärsinyt kansa tätä menoa kauan katsele … ei totta vieköön, sillä ainakin täällä Suomessa erään vanhan ja parkkiutuneen poliitikon lausuma ja karmiva totuus pitää nyt paikkassa; Oxentierna: ” Pokaseni, kunpa tietäisit miten vähällä järjellä maailmaa hallitaan”.

  Joten, tämä tutkimus on jo “susi ” syntyessään … ja miksikö, koska siksi se on tarkoitettukin … hämäykseksi, koska halitus haluaa salata todelliset uhat ja haluaa saada tietää mistä kaikesta voidaan sitten syyttää pieleenmeno kun kaikki on menetetty, kun maamme talous on kuralla ja itsenäisyytemme olemme myyneet “Eurostoliitolle” eli Euroopan Liittovaltiolle.

  Tajuatteko te tätä? Alkää menkö tähän lankaan … minä en mene … en suostu kirjoittamaan yhtään noista aihepiireistä, vaan ainoastaan todellisesta vaarasta ja uhasta. Siksi ilmoitan jo tässä blogini, koska aivan ilmeisesti en pääse tämän sivuston listalle vaikka ilmoitinkin jo “tulenaran” blogini sinne [ http://annelindell.blogspot.com ]. Jos luet tämä kirjoituksen, niin seivaa tuo osoite, , koska olen varma, että sivuton yläpitäjä moderoi sen pian hallituksen vaatimuksesta pois.

  Pankaa tekin hanttiin — älkää lähtekö mukaan tämä sumutuksen ja megaluokan kusetukseen. On korkea aika herätä ja nähdä kuka ja mikä meitä ohjaa ja manipuloi. Tämä tutkimuskin on osa tätä lumetta … sumutusta, jotta emme näkisi ja tajuaisi mistä tässä kaikessa on pohjimmiltaan kyse.

  Lue tuota blogiani … alusta alkaen ja säännöllisesti, niin sinunkin silmäsi alkavat avautua. Seivaa myös kirjoiuksiani sieltä, koska pelkään, että pian koko blogini kielletään hallituksen toimesta ja sille kirjautuminen estetään, mutta toivoisin, että mahdollisimman moni kopioisi ´copy pastella´ noita artikkeleitani.

 3. […] 2030 ja erityisesti mikä on Suomen rooli ja asema siinä. Dosentti Jari Kaivo-oja on aikaisemmassa artikkelissaan kiinnittänyt huomiota samaan asiaan vaatien esittämään Suomen keskeisiä Eurooppa […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: